Мінюст роз’яснив, коли останній день карантину

В офіційному вжитку для визначення кінцевої календарної дати чинності або виконання чого-небудь потрібно вживати лише прийменник «до»

Мінюст роз’яснив, коли останній день карантину

Останній день карантину 30 чи 31 грудня? коли мають виходити на роботу ті, хто перебуває у відпустках чи простої на час карантину? Такі запитання часто ставлять кадровики.

Мінюст у листі «Щодо неоднакового застосування прийменників «до» і «по» на позначення кінцевої календарної дати та прийменника «до» в поєднанні з числівниково-іменниковою формою» від 15.06.2020 № 26245/14036-33-20/8.1.2 зазначив, щодля визначення терміну з календарною датою вживають прийменники «до» або «по». При цьому законодавство не містить правил, якими варто керуватися при визначенні терміну у разі такого формулювання.

Як організувати роботу підприємства під час карантину

В науковій літературі зазначено, що для позначення початкової і кінцевої дати, тобто певного періоду часу, у документах прийменник «з» треба вживати в парі з прийменником «до». Інколи, щоб увиразнити входження певної дати до встановленого терміну, додають прислівник «включно». Проте його вживання поряд з останньою датою недоречне. Прийменники «до» і «по» визначають кінцеву календарну дату чинності чи виконання чого-небудь, проте вони розрізняються сферами свого використання: «до» закріплений за офіційно-діловим стилем, а «по» — за розмовним. Отже, в офіційному вжитку для визначення кінцевої календарної дати чинності або виконання чого-небудь потрібно вживати лише прийменник «до».

Мінюст інформує, що це питання може бути предметом розгляду профільних науково-дослідних установ — наприклад, Інституту української мови НАН України, наукові дослідження якого зосереджені на вивченні структури та сучасного стану української мови.

Нагадаємо, що передплатники системи Експертус Кадри та журналу «Кадровик-01» знають відповідь на питання "Коли останній день карантину" від експертів команди Експертус Кадри з квітня 2020 року.

Тож продовжуйте передплату на експертно-правову систему Експертус Кадри чи журнал «Кадровик-01» на наступний рік, щоб отримувати швидку професійну допомогу і кадрову підтримку.

Зараз вже очевидно, що 31 грудня карантин не скінчиться. Країна готується до жорсткого локдауну. А підготувати необхідні документи, щоб локдаун не заскочив зненацька, зможете за алгоритмами від експерів.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
141

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
26988

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50154

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34828

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23852

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді