Пенсійний фонд України відмовив у зарахуванні стажу за період навчання — привід звернутися до суду

Як повідомляє Міністерство юстиції України на свої офіційній сторінці у Facebook, випадки, коли під час подання документів до ПФУ до пенсії не зараховують частину трудового стажу або навіть періоди навчання, не поодинокі. Що роботи, якщо вам відмовили у зарахуванні стажу?

Пенсійний фонд України відмовив у зарахуванні стажу за період навчання — привід звернутися до суду

Працівник досягнув пенсійного віку: дії кадровика

Органи ПФУ зобов’язані зараховувати для призначення пенсії період проходження навчання. Відповідно до п. «д» ч. 3 ст. 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується навчання у:

  • вищих і середніх спеціальних навчальних закладах;
  • училищах;
  • на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації;
  • аспірантурі;
  • докторантурі;
  • клінічній ординатурі.

Утім, час навчання у зазначених вище закладах після 1 січня 2004 року (якщо особа не працювала) не зараховується до страхового стажу, оскільки студенти не підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

Якщо відповідний період навчання не записано до трудової книжки, необхідно надати до органу ПФУ копію диплому (посвідчення, свідоцтва) про здобуття відповідної освіти або уточнюючу довідку з місця навчання, яка підтвердить період навчання особи.

У випадку, якщо особі відмовляють у зарахуванні відповідного періоду до трудового стажу, слід звертатись до суду та оскаржувати дії органів ПФУ та, таким чином, зобов’язати їх зарахувати відповідний період.

За матеріалами офіційної сторінки Міністерство юстиції України у Facebook

Калькулятор стажу

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи буде пенсія, якщо немає стажу?

Українців передпенсійного віку часто цікавить запитання: якщо немає стажу, яка буде пенсія? З якого саме віку можна почати отримувати пенсію, якщо немає стажу, що робити, коли не вистачає страхового стажу, чи мають право на призначення пенсії підприємці, які досягнули пенсійного віку, - відповіді на ці запитання знайдете у статті
55949

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
116580

Пенсійна реформа: які зміни плануються

Незважаючи на усі виклики, певне зростання пенсійних виплат все ж відбудеться. Також буде запроваджено декілька пенсійних новацій та обговорення запровадження накопичувальної пенсії
76251

Пенсія за віком у 2020 році

Для виходу на пенсію у 2020 році після досягнення відповідного віку потрібно мати страховий стаж не менше 27 років. З кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростатиме і у 2028 році досягне 35 років
5539

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8689

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді