Що робити кадровику, якщо помер працівник

Роз’яснення Держпраці для роботодавців

Що робити, якщо помер працівник?

Працівник може бути звільнений тільки з підстав, передбачених законодавством. Однак, КЗпП не містить такої підстави припинення трудового договору, як смерть працівника. Тому припинення трудового договору провадиться на підставі норм трудового законодавства з урахуванням норм цивільного законодавства.

Виплата родичам сум, не одержаних померлим працівником за життя

У разі смерті працівника роботодавець повинен належно оформити документи:

  • видати відповідний наказ;
  • видати усі належні померлому працівникові грошові суми виплатити членам його сім’ї або спадкоємцям.

☝ Свідоцтво про смерть або ж рішення суду є підставою для припинення трудових відносин з померлим працівником. Поки у вас на руках не буде такого документа, припинити трудовий договір з таким працівником не вийде.

Хто може отимати зарплату померлого працівника

За правилами ч. 1 ст. 1227 ЦК, членам сім'ї померлого видаються:

  • суми зарплати,
  • пенсії,
  • стипендії,
  • аліментів,
  • допомог у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю,
  • інших соцвиплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя.

Якщо такі особи відсутні — виплати входять до складу спадщини.

Згідно ч. 6 ст. 83 КЗпП, у разі смерті працівника, грошова компенсація виплачується спадкоємцям за невикористані ним дні:

  • щорічних відпусток,
  • додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Строк отримання виплат (зарплати, у тому числі, грошової компенсації за невикористані померлим дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей):

Коли

Хто має право отримати

В день смерті, або в день, з якого особа оголошується померлою

Члени сім’ї померлого або оголошеного померлим

Через 6 місяців з дати смерті

Спадкоємці (не члени сім’ї)

Судова практика визнає можливість виплати компенсації за невикористану відпустку членам сім’ї померлого. Основний аргумент: компенсація за невикористані дні відпустки входить до фонду додаткової зарплати (п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5).

У свою чергу, суми зарплати виплачуються членам сім’ї померлого, тому роботодавець також має право виплатити членам сім’ї померлого працівника й компенсацію за невикористану відпустку.

Документи для отримання виплат померлого

Для отримання виплат померлого родич повинен:

  • написати заяву на виплату;
  • надати копії підтвердних документів, серед яких:
    • свідоцтво про смерть працівника або рішення суду;
    • документи, що підтверджують, що він був членом сім’ї померлого (копія свідоцтва про шлюб, копія свідоцтва про народження (про усиновлення)), копії документів, які підтверджують факт спільного проживання, загального побуту, взаємних прав і обов’язків, кровного споріднення).

Якщо спадкоємці не з’являються

У такому разі необхідно надіслати на адресу померлого рекомендований лист, щоб повідомити про належні суми працівникові.

Якщо такі дії ні до чого не призвели, у роботодавця є два варіанти:

  • зберігати кошти, які належать працівникові, до появи спадкоємців. Списувати суму зарплати не можна;
  • звернутися до послуг нотаріуса. Установа, як боржник, може погасити свій борг шляхом внесення зарплати, що належить померлому, на депозит нотаріуса. Підтверджує факт унесення коштів на депозит квитанція, яку нотаріус видає після того, як переконається у надходженні коштів на рахунок.

Трапляються й випадки, коли зарплату померлого вже зараховано на зарплатний рахунок, а потім тільки з’ясувалося, що такий працівник помер. У такому разі повідомте банк про смерть працівника, а він, у свою чергу, повинен закрити рахунок клієнта, щоб не допустити зняття грошей особами, які не мають на це права, адже проконтролювати цей процес ані ви, ані банк вже не можете. Ці суми вже входять до складу спадщини померлого й будуть отримані членами сім’ї або іншими особами тільки після прийняття спадщини.

За матерілами Управління Держпраці в Кіровоградській області.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25453

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
44085

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33159

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22080

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56739

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді