Новостворене комунальне підприємство має утворити комісію із соцстраху упродовж місяця

Ні директор, ні головний бухгалтер, ні кадровик не мають права одноосібно ухвалити рішення про оплату лікарняного, навіть якщо підприємство тільки утворили після децентралізації

Новостворене комунальне підприємство має утворити комісію із соцстраху упродовж місяця

Листок непрацездатності: від отримання до оплати

Кожна офіційно працевлаштована, застрахована особа (така, що сплачує, або за яку сплачує роботодавець єдиний соціальний внесок) має право на виплату допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю у разі настання страхового випадку.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом – належним чином засвідчена за основним місцем роботи працівника його копія.

В який строк підприємство має оплатити лікарняний

Частина 3 ст. 30 Закону "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999р. № 1105-IV (далі – Закон № 1105) передбачає, що рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації, до складу якої входять представники адміністрації підприємства, установи, організації та застрахованих осіб (виборних органів первинної профспілкової організації (профспілкового представника) або інших органів, які представляють інтереси застрахованих осіб) або фізичною особою – підприємцем, особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Для призначення матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю на підприємстві обов’язково повинна бути створена комісія (уповноважений) із соціального страхування.

Які підстави для відмови в оплаті листка непрацездатності

❗ Ні директор, ні головний бухгалтер, ні кадровик не мають такого права.❗

Комісія із соціального страхування утворюється, якщо на підприємстві працевлаштовані понад 15 осіб. Якщо працюючих за наймом 15 і менше, на загальних зборах працівників обирається уповноважений.

Комісія (уповноважений) із соціального страхування виконує свої функції відповідно до Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою правління ФСС від 19.07.2018 р. № 13 (далі – Положення№ 13).

Нова комісія із соціального страхування на новоствореному підприємстві повинна бути створена протягом місяця після державної реєстрації підприємства (п. 1.9 розділу І Положення№ 13).

Новостворене комунальне підприємство має утворити комісію із соцстраху упродовж місяця
Юлія ВидиборецьГоловний редактор експертно-правової системи «Експертус Кадри»

В ст. 32 Закону № 1105 зазначено, що документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах розглядаються не пізніше десяти днів з дня їх надходження. Допомога на поховання призначається не пізніше дня, що настає за днем звернення.

На підставі рішення Комісії про призначення матеріального забезпечення роботодавець нараховує суми матеріального забезпечення та оформлює заяву-розрахунок, яку подає до відділення Фонду не пізніше 5 робочих днів з дати прийняття комісією такого рішення.

Якщо немає заперечень, виконавча дирекція ФСС фінансує роботодавця протягом десяти робочих днів після надходження заяви-розрахунку (п. 8 Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів ФССУ, затвердженим постановою правління Фонду від 19.07.2018 р. № 12 (далі – Порядок № 12) та п. 1 ст. 32 Закону № 1105).

Роботодавець зобов’язаний виплатити допомогу по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах як тільки отримає кошти на свій рахунок:

  • працівнику в найближчий день, установлений для виплати заробітної плати;
  • виконавцю робіт за цивільно-правовим договором, протягом десяти днів після призначення допомоги (ч. 2 ст. 32 Закону № 1105).

Після виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів ФСС роботодавець протягом місяця має надіслати повідомлення про проведення виплат за формою згідно Додатку 2 до Порядку № 12.

Чинним законодавством не визначено строків надання працівником листка непрацездатності на підприємство.

Матеріальне забезпечення виплачується у разі, якщо звернення за його призначенням надійшло не пізніше дванадцяти календарних місяців з дня відновлення працездатності (ч. 5 ст. 32 Закону № 1105).

За матеріалами ГУ Держпраці в Одеській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46122

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33712

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22635

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді