Держпраці у Сумській області виписала підприємству штраф у понад 125 тис. грн за неоформленого працівника

Другий апеляційний адміністративний суд визнав дії Держпраці правомірними

Держпраці у Сумській області виписала підприємству штраф 125 190 грн за неоформленого працівника

Другий апеляційний адміністративний суд визнав правомірною постанову Держпраці про накладення на товариство штрафу за використання праці без оформлення трудового договору. Відповідно до цієї постанови підприємець мав сплатити 125 190 грн. Підприємство сплатило штраф до Державного бюджету у повному обсязі.

Під час перевірки інспектори Держпраці встановили, що Товариство допустило до роботи в якості прибиральниці жінку без укладання трудового договору. Перевіряючі зафіксували, що працівниця була одягнена у спецодяг, а також розповіла, що працює у даному закладі прибиральницею вже деякий час, жодних договорів щодо працевлаштування із роботодавцем не укладала, повідомила про об’єми роботи, а саме – вона прибирає СТО, кафе та магазин.

Директор повідомила, що цю жінку не знає та чому прибиральниця взяла в руки швабру та миє підлогу їй невідомо. Під час перевірки посадовцям не надали пояснень та документів щодо наявності будь-якого договору із працівником. Цивільно-правовий договір підприємство надало лише під час подачі заперечень на акт інспекційного відвідування. Слід зазначити, що предметом договору був сам процес праці, була передбачена матеріальна відповідальність працівника, а також не визначений кінцевий результат роботи, на який спрямований договір.

Фахівцями Управління Держпраці встановили, що проведення вищевказаної роботи є саме процесом трудової діяльності, а не цивільно-правових відносин, тому роботодавець мав би укласти з працівником трудовий договір, а не ЦПД.

Таким чином, на підставі абзацу другого частини другої статті 265 КЗпП інспектор Держпраці у Сумській області виніс постанову про штраф за використання праці неоформлених працівників.

Трудовий договір і цивільно-правовий договір: принципові відмінності

Щоб скасувати дану постанову, підприємство звернулось до суду. Судом першої інстанції позов було задоволено, утім колегія суддів Другого апеляційного адміністративного суду перевірила доводи сторін, дослідила матеріали справи та визнала рішення Держпраці правомірним. Апеляційний суд скасував рішення окружного адміністративного суду.

Управління Держпраці наголошує, що спроби роботодавця надати трудовому договору форми цивільно-правового договору перешкоджають реалізації права фізичної особи на працю, гарантованого Конституцією та КЗпП, шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації, а також права на:

  • соціальний захист у випадку безробіття,
  • при тимчасовій втраті працездатності у разі нещасного випадку на виробництві або внаслідок професійного захворювання,
  • права на відпочинок,
  • щорічну оплачувану відпустку,
  • права на здорові і безпечні умови праці,
  • на об`єднання в професійні спілки тощо.

⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


За матеріалами Управління Держпраці в Сумській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
144

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27041

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50351

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34878

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23915

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді