Надомна робота: законодавчі вимоги та обмеження

Не плутайте надомну та дистанційну роботу. Які характерні відмінності надомної роботи в Украхні?

homework.jpg

Така форма трудових відносин як надомна робота регулюється ст. 60 прим. 1 КЗпП.

Надомна робота – це форма організації праці, за якої робота виконується працівником за місцем його проживання або в інших визначених ним приміщеннях, що характеризуються наявністю закріпленої зони, технічних засобів (основних виробничих і невиробничих фондів, інструменту, приладів, інвентарю) або їх сукупності, необхідних для виробництва продукції, надання послуг, виконання робіт або функцій, передбачених установчими документами, але поза виробничими чи робочими приміщеннями роботодавця.

Дистанційна і надомна робота: спільне та відмінне

Типова форма трудового договору про надомну роботу затверджує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування держполітики у сфері трудових відносин (наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 05.05.2021 № 913-21 "Про затвердження типових форм трудових договорів про надомну та дистанційну роботу", зареєстровано в Міністерстві юстиції України 06.07.2021 за № 886/36508).

У разі запровадження надомної роботи робоче місце працівника є фіксованим та не може бути змінено з ініціативи працівника без погодження з роботодавцем у спосіб, визначений трудовим договором про надомну роботу. Рішення роботодавця про відмову в наданні згоди на зміну робочого місця з ініціативи працівника має бути обґрунтованим.

Якщо у працівника немає можливості виконувати роботу на фіксованому робочому місці з незалежних від нього причин, то він має право змінити робоче місце, за умови повідомлення роботодавця не менше ніж за три робочі дні до такої зміни у спосіб, визначений трудовим договором про надомну роботу. У такому разі норми ч. 3 цієї статті не застосовуються.

При виконанні роботи за трудовим договором про надомну роботу на працівників поширюється загальний режим роботи підприємства, установи, організації, якщо інше не передбачено трудовим договором. Тривалість робочого часу не може перевищувати норми, передбачені ст. 50 і 51 КЗпП.

Виконання надомної роботи не тягне за собою змін у нормуванні, оплаті праці та не впливає на обсяг трудових прав працівників.

Роботодавець, якщо інше не передбачено трудовим договором, має забезпечити працівника засобами виробництва, матеріалами та інструментами, необхідними для виконання працівником надомної роботи. Працівник, у разі використання своїх інструментів, має право на компенсацію відповідно до положень ст. 125 КЗпП.

На час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках, встановлених законодавством, та/або у разі виникнення загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру надомна робота може запроваджуватися наказом (розпорядженням) роботодавця без обов’язкового укладення трудового договору про надомну роботу в письмовій формі. З таким наказом (розпорядженням) працівник має ознайомитись протягом двох днів з дня його прийняття, але до запровадження надомної роботи. У такому разі норми ч. 3 ст. 32 КЗпП не застосовуються.

Роботодавець самостійно вирішує, в який спосіб доручати працівникові роботу і контролювати її виконання, та забезпечує достовірний облік виконаної роботи.

Надомна робота може бути запроваджена виключно для осіб, які мають практичні навички виконання певних робіт або можуть бути навчені таким навичкам.

Можуть працювати на умовах надомної роботи, якщо це можливо, зважаючи на виконувану роботу та якщо роботодавець має для цього відповідні ресурси та засоби наступні особи:

  • вагітні жінки,
  • працівники, які мають дитину віком до трьох років або здійснюють догляд за дитиною відповідно до медичного висновку до досягнення нею шестирічного віку,
  • працівники, які мають двох або більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю,
  • батьки особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи,
  • особи, які взяли під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

За матеріалами ГУ ДПС в Дніпропетровській області

Звільнення через відсутність працівника понад чотири місяці
Катерина Черниш,головний редактор Вищої школи Кадровика
З 19 липня Держпраці відновила перевірки роботодавців під час воєнного стану. Уникнути штрафів і правильно організувати кадровий документообіг в умовах війни та за мирних часів допоможе "Всеукраїнська професійна сертифікаціїя кадровиків — 2022".

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
16007

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12306

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
122673

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
254818

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
2225

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді