Як правомірно змінити графік роботи — актуальна судова практика

Зміна хоча б одного з параметрів праці, встановлених у графіках, зумовлює й зміну режиму роботи як однієї з істотних умов праці, про яку необхідно повідомити працівника щонайменше за два місяці

justice.jpg

Календар кадровика на ВЕРЕСЕНЬ 2022

На час воєнного стану змінилися правила застосування законодавства про працю. Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX звільнив роботодавця від обов’язку повідомляти працівника про зміну істотних умов праці за два місяці до їх запровадження. Після війни ми повернемося до базових норм КЗпП, тому продовжуємо огляд актуальної судової практики. Адже й під час воєнного стану Верховний Суд (ВС) розглядає позови підприємств до Дрежпраці про скасування приписів.

Режим роботи, який встановлюють у колективному договорі, графіки змінності, графік роботи підприємства як складові елементи режиму його роботи — одні з істотних умов праці. Вони встановлюють час початку та закінчення роботи, тривалість перерв для відпочинку і харчування, тривалість і порядок чергування змін. Зміна хоча б одного із зазначених параметрів праці, встановлених у графіках змінності або графіках роботи підприємства в межах запровадженого облікового періоду, у т. ч. перенесення вихідних та робочих днів, зумовлює також зміну режиму роботи як однієї з істотних умов праці. Про такі зміни працівника необхідно попередити не пізніше, ніж за два місяці до їх запровадження (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Відповідний правовий висновок ВС виклав у постанові від 07.07.2022 у справі № 240/11059/19 (провадження № К/9901/23242/20).

Суд розглянув ситуацію, коли роботодавець видав наказ про внесення змін до графіку роботи 19.12.2019, яким переніс для працівників зміни вихідного дня з 02.01.2020 на 06.01.2020, а робочого дня — з 06.01.2020 на 02.01.2020. У своєму рішенні ВС зазначив, що для правильного вирішення цього спору належить визначити, чи можна вважати внесені роботодавцем зміни до графіку роботи зміною такої істотної умови праці як режиму роботи, й, залежно від отриманої на це питання відповіді встановити, чи потребувало це попередження працівника за два місяці до цього відповідно до вимог частини третьої статті 32 КЗпП.

Зміна істотних умов праці не порушує угоди сторін, досягнутої при укладенні трудового договору, адже угодою сторін визначаються місце роботи і трудова функція працівника. Це найважливіші умови трудового договору. Тому змінити їх без згоди сторін не можна, і це прямо закріплено в законі (Постанова ВС від 21.01.2020 у справі №686/25653/18).

Трудовий договір також пов’язаний з іншими істотними умовами праці. Ці умови встановлюють по-різному. Одні з них, як от тривалість робочого часу, відпустки, пільги, тарифні ставки встановлюються у централізованому порядку і доводять до відому підприємства, другі — режим роботи, системи оплати праці, норми праці, — встановлюють у колективному договорі, а якщо його не укладали, тоді роботодавець погоджує ці умови з профспілкою, треті — кваліфікаційні розряди, конкретні розміри окладів, суміщення професій, неповний робочий час, — роботодавець встановлює за домовленістю з працівником. Змінюють ці умови також по-різному. Роботодавець не має обов’язку погоджувати такі зміни з працівником, якщо виконав дві умови:

  • змінив істотні умови праці внаслідок змін в організації виробництва і праці на конкретному підприємств;
  • попередив працівника про наступні зміни не пізніше як за два місяці.

У своєму рішенні ВС дійшов висновку, що наказ або розпорядження роботодавця про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві змінює графік роботи та норму тривалості робочого часу в місяцях, у яких запровадили таке перенесення, впливає на реалізацію прав працівників на відпустки та відпочинок, тобто зумовлює зміну істотних умов праці. У зв’язку з цим такий наказ необхідно прийняти і довести до відома працівників, яких воно стосується, не пізніше ніж за два місяці до того, як вихідні та робочі дні на підприємстві будуть перенесені.

За матеріалами Реєстру судових рішень

Звільнення через відсутність працівника понад чотири місяці
Катерина Черниш,головний редактор Вищої школи Кадровика
З 19 липня Держпраці відновила перевірки роботодавців під час воєнного стану. Уникнути штрафів і правильно організувати кадровий документообіг в умовах війни та за мирних часів допоможе "Всеукраїнська професійна сертифікаціїя кадровиків — 2022".

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірки Держпраці скасовано: чи правда?

Набрала законної сили постанова Шостого апеляційного адміністративного суду м. Києва. Від 14.05.2019 втратили чинність Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Чи можливі тепер перевірки Держпраці: роз'яснення з посиланням на нормативно-правові акти.
7881

Судова реформа 2016: яких змін очікувати

Нині в Україні триває судова реформа , яка передбачає оновлення законодавства. Зокрема, прогнозується повне реформування системи судоустрою; імплементація оновлених конституційних засад правосуддя на законодавчому рівні для забезпечення незалежності (деполітизації) судової влади; посилення відповідальності судової влади перед суспільством; запровадження нових механізмів формування та кадрового оновлення суддівського корпусу
2495

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді