Верховна Рада підтримує зміни в умовах бронювання військовозобов’язаних

Порядок та критерії бронювання на період мобілізації та на воєнний час визначить Кабмін

VRU_21_09.jpg

20 вересня 2022 року Верховна Рада взяла за основу проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час» від 22.08.2022 № 7687 (далі — Законопроєкт № 7687).

Автори Законопроєкту № 7687 визначили умови бронювання військовозобов’язаних у новій редакції статті 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII. Зокрема, зможемо забронювати працівників:

  • які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, якщо це необхідно, щоб забезпечити функціонування зазначених органів в особливий період;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення), якщо це необхідно для виконання доведених мобзавдань;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які виробляють товари, виконують роботи й надають послуги оборонного призначення для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань в особливий період, якщо це необхідно, щоб виконати зазначені заходи;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими суб’єктів господарювання відноситимуть до таких підприємств, установ і організацій, встановить КМУ.

Порядок та критерії бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час визначить Кабмін.

Крім цього, працівників, заброньованих на період мобілізації та на воєнний час, зможуть призвати на військову службу за їхньою згодою.

За матеріалами ВРУ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
644

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
58759

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
63238

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283792

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді