Стало відомо, хто саме отримає карантинні 8 тисяч

Президент підписав Закон, а Мінсоцполітики оприлюднило проект Порядку, за яким надаватимуть карантинну допомогу

Стало відомо, хто саме отримає карантинні 8 тисяч

6 квітня 2021 року Президент підписав Закон України «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» № 1358-IX від 30.03.2021(законопроект від 24.03.2021 № 5300, далі — Закон № 1358).

Як організувати роботу підприємства під час карантину

Закон № 1358 передбачає виплату за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів допомоги застрахованим особам, які втратять частину заробітної плати чи доходу у разі запровадження додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів.

Закон № 1358 почне діяти з дня, наступного за тим, коли його опублікують.

Мінсоцполітики вже підготувало та опублікувало на сайті СПО профспілок проект постанови КМУ «Про додаткові заходи соціальної підтримки застрахованих осіб на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

У проекті постанови визначено, що Мінсоцполітики отримає на виплату карантинної допомоги у 2021 році 2 901 464 тис грн зі спецфонду Держбюджету.

Документ затверджує:

  • Порядок надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі — Порядок надання карантинної допомоги);
  • Порядок використання коштів, виділених для надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів.

Порядок надання карантинної передбачає допомогу застрахованим особам у 2021 році одноразово у сумі 8000 грн.

Допомогу надаватимуть найманим працівникам підприємств або ФОП, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з ЄДР та відповідає видам, визначеним у Переліку видів економічної діяльності, відносно яких застосовуватимуть додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи на час карантину.

Що зробити кадровику, якщо працівник захворів на COVID-19

Такий перелік видів економічної діяльності затвердить КМУ.

Допомогу не зможуть отримати наймані працівники:

  • які на дату звернення працюють у роботодавця, що не нарахував ЄСВ за усі місяці останнього звітного кварталу, від того, в якому запроваджені додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням коронавірусу;
  • які працюють у роботодавця, основний вид економічної діяльності якого не відноситься до Переліку видів економічної діяльності, затвердженого КМУ;
  • які працюють за сумісництвом;
  • середня заробітна плата яких за три місяці останнього звітного кварталу перевищує 30 тис грн гривень на місяць.

Не отримають карантинну допомогу ФОП:

  • зареєстровані менше як за 3 місяці до дати звернення;
  • які за останній звітний рік сплатили ЄСВ за себе менше ніж за 6 місяців;
  • основний вид економічної діяльності яких не відноситься до Переліку видів економічної діяльності, затвердженого КМУ;
  • які є ФОП та найманими працівниками одночасно;
  • які припинили підприємницьку діяльність за даними ЄДР раніш, ніж у відповідному регіоні запроваджені додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням коронавірусу.

Наймані працівники та ФОП матимуть право звернутися із заявою про виплату допомоги протягом 30 днів із дня, коли на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці запровадять додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані з поширенням коронавірусу.

Профільні міністерства – Мінекономіки, Мінцифра, Мінсоцполітики активно готують нормативно-правові акти для допомоги працівникам та бізнесу, які ведуть свою діяльність у регіонах «червоної» зони.

«Уряд планує на найближчому засіданні ухвалити всі необхідні документи, щоб уже наступного тижня розпочати реєстрацію в додатку «Дія» на виплату 8 тисяч гривень», – зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25778

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46130

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33713

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22636

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді