Держпраці роз’яснила, чи може секретар ради працювати за сумісництвом як викладач у школі

Держпраці роз’яснила, чи може секретар ради працювати за сумісництвом як викладач у школі

Наказ про прийняття на роботу за сумісництвом

Відповідно до частини другої ст. 21 КЗпП, працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Ця норма закону дозволяє працівникам, крім основного трудового договору, укладати трудові договори про роботу за сумісництвом.

Сумісництво – це виконання працівником, крім своєї основної роботи, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або на іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом. (п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мінюстом, МФ від 28.06.93 р. № 43, яке зареєстровано в Мінюсті 30 червня 1993 р. за № 43, далі – Положення №43).

Секретар сільської ради є працівником, але має спеціальний статус – він є посадовою особою місцевого самоврядування. Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлює певні обмеження для таких посадовців.

Секретар сільської, селищної, міської ради працює в раді на постійній основі, і не може суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах (крім викладацької, наукової і творчої роботи в позаурочний час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток, якщо інше не передбачено законом.

Такі обмеження встановлено п. 2 ст. 50 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні".

Разом з тим, чинне законодавство визначає, що посадова особа місцевого самоврядування під час проходження служби в органах місцевого самоврядування, може займатись іншими оплачуваними видами діяльності (ст. 50 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» і п. 1 ч. 1 ст. 25 Закону «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII).

Це такі види діяльності, як:

  • викладацька,
  • наукова і творча діяльність,
  • медична практика,
  • інструкторська та суддівська практика із спорту.

Усі працівники, включаючи посадових осіб органів місцевого самоврядування, крім основної роботи, мають право виконувати педагогічну роботу з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 годин на рік.

Як заплатити повний оклад суміснику, що працює 4 години на день

Така робота не є сумісництвом відповідно до п. 3 Переліку робіт, які не є сумісництвом, наведеного в додатку до Положення № 43.

Виконання такої роботи з погодинною оплатою допускається в робочий час із дозволу керівника державного підприємства, установи, організації без утримання заробітної плати.

Тому, для провадження педагогічної (викладацької) роботи у свій робочий час секретареві сільської ради обов’язково потрібен дозвіл голови сільради. Якщо ж керівник такий дозвіл не надав, то секретар сільради повинен виконувати цю роботу поза межами робочого часу.

За матеріалами ГУ Держпраці в Одеській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
144

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27048

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50394

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34891

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23923

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді