Карантинні 8 тисяч виплатять й тим, хто вже отримував допомогу під час зимового локдауну

Президент підписав закон про карантинні виплати, а Кабмін затвердив порядок надання допомоги

Карантинні 8 тисяч виплатять й тим, хто вже отримував допомогу під час зимового локдауну

8 квітня 2021 року у «Голосі України» № 65 опублікований Закон України «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» № 1358-IX від 30.03.2021(законопроект від 24.03.2021 № 5300, далі — Закон № 1358), який Президент підписав 6 квітня. Відповідно, його норми почнуть діяти з 9 квітня.

Як організувати роботу підприємства під час карантину

7 квітня на своєму засіданні Уряд затвердив розроблений Мінсоцполітики Порядок надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Як і в грудні 2020 року, карантинну допомогу у розмірі 8 тис грн отримають автоматично ті наймані працівники та ФОП, які мають на них право та подадуть заявки через додаток або Єдиний портал державних послуг «Дія».

Хто має право подати заявку ми розповідали у новині "Стало відомо, хто саме отримає карантинні 8 тисяч".

Нагадаємо, що перелік видів економічної діяльності, відносно яких застосовуватимуть додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи на час карантину, ще повинен затвердити КМУ. Він має 10 днів від початку дії Закону № 1358, щоб розробити необхідні нормативно-правові акти.

Відмінність цієї допомоги у тому, що її надаватимуть застрахованим особам по факту впровадження протягом 2021 року червоного рівня епіднебезпеки у регіоні, де роботодавець застрахованої особи стоїть на обліку як платник ЄСВ.

«Хочу звернути увагу людей на два моменти, важливі при отриманні цієї допомоги. По-перше, якщо людина отримала допомогу у 8 тисяч гривень протягом грудня 2020 – січня 2021, це не обмежує її права і можливість отримати допомогу і цього разу, якщо в регіоні, де вона працює, протягом 2021 року запроваджено карантинні обмеження «червоного» рівня епідемічної небезпеки. Тому, будь ласка, звертайтесь, якщо допомога вам потрібна.

По-друге, хочу звернути увагу на строки. Людина може звернутись за допомогою протягом 30 днів із дня запровадження на території регіону, де вона працює, обмежувальних заходів «червоного» рівня епідемічної небезпеки. Якщо ж людина працює в регіоні, в якому такі обмеження вже були раніше (лютий-березень) запроваджені протягом 2021 року, то відлік цих 30 календарних днів починається через 10 днів після набрання чинності Законом, який передбачає надання цієї допомоги. Тому у всіх буде час звернутись» — прокоментувала рішення Уряду міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами КМУ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
144

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27047

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50393

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34891

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23922

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді