Держпраці розповіла, як інспектори знешкодили трудове рабство

Черговий красномовний кейс від Держпраці

Держпраці розповіла, як інспектори знешкодили трудове рабство

Управління Держпраці в Сумській області перевірило піцерію, після повідомлення однієї з працівниць щодо порушення трудових прав. Жінка зазначила, що працює в закладі близько року, робочий день триває по 12 годин згідно графіку, який їй встановлює роботодавець, але заробітну плату їй та колегам виплачують менше «мінімалки». Вона просила Держпрацю допомогти відновити трудові права працівників у даному закладі.

Як проходять перевірки з праці під час карантину

В ході перевірки інспектори встановили ряд порушень нормативно-правових актів з питань трудового законодавства:

  • в частині належного оформлення трудових відносин з найманими працівниками,
  • організації робочого часу та часу відпочинку працівників,
  • оплати праці,
  • проведення розрахунків при звільненні.

Один з працівниць, яка працювала за сумісництвом, кожного місяця відпрацювавши повну місячну норму праці, отримувала за свою роботу 1000 грн., і така зарплата у жінки була протягом всього 2019 року.

Заклад працював кожен день до 23 год 00 хв, але працівники, які працювали на вечірній зміні, ніколи не отримували зарплату за роботу у нічний час. Подібна ситуація була і зі святковими днями – їх також на підприємстві не оплачували.

Чи є ваше підприємство у плані перевірок Держпраці на 2021 рік? Дізнайтеся завчасно

За результатами перевірки фахівці Держпраці склали акт, внесли роботодавцю припис та притягнули до адміністративної відповідальності керівника і головного бухгалтера.

Накладання штрафів за порушення у сфері праці

Як результат підприємство виконало вимоги припису в повному обсязі, надало інспекторам праці підтверджуючі документи, серед яких були відомості на виплату коштів працівникам більш ніж на 100 тис. грн.

За матеріалами Управління Держпраці в Сумській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45975

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33673

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді