Доплата за роботу в нічний та вечірній час

Чи зобов’язаний працедавець оплачувати працівникам години роботи у нічний та вечірній час? Якщо так, то в якому розмірі? Розберімося з цим.

Доплата за роботу в нічний час має становити щонайменше 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи, якщо більший розмір не встановлено генеральною, галузевою угодою чи колективним договором.

До відома!

Нічний час — це час із 22:00 — 6:00

За роботу у вечірній час доплачують, якщо відповідну доплату передбачає генеральна (галузева) угода або колективний договір.

До відома!

Вечірній час — час із 18:00 — 22:00

Кодекс законів про працю України встановлює мінімальні гарантії щодо оплати праці. Зокрема, робота в нічний час (ст. 54 КЗпП) оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час (ст. 108 КЗпП).

Як з’ясувати, чи має підприємство враховувати норми Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні від 23.08.2016, галузевої чи регіональної угод?

Положення генеральної, галузевої (міжгалузевої), територіальної угод діють безпосередньо і є обов’язковими для всіх суб’єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду (ч. 1 ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 № 3356-XII).

Генеральну угоду підписали профспілки, Кабінет Міністрів України та Спільний представницький орган роботодавців на національному рівні.

Додатком 1 до Генеральної угоди визначено Всеукраїнські об’єднання організацій роботодавців, які входять до Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, а Додатком 2 — Перелік всеукраїнських об’єднань профспілок та їх членських організацій — суб’єктів Генеральної угоди на 2016-2017 роки.

Тому якщо роботодавець або профспілкова організація, що діє на підприємстві, є серед підписантів Генеральної угоди, її дія поширюється на підприємство. Положення Генеральної угоди мають бути враховані при укладанні колективного договору.

Аналогічно можна визначити, чи поширюється на підприємство дія галузевої (міжгалузевої) чи територіальної угоди.

Якщо роботодавець або профспілка є підписантами Генеральної угоди, підприємство має дотримати гарантій, зокрема, зазначених у Додатку 3:

  • доплата за роботу у нічний час становить 35% годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час;
  • доплата за роботу у вечірній час — з 18:00 до 22:00 (при багатозмінному режимі роботи) становить 20% годинної тарифної ставки (окладу, посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час.

Звертаємо увагу, що доплата за роботу у вечірній час передбачена тільки при багатозмінному режимі роботи. Якщо, наприклад, продавці магазину працюють в одну зміну за графіком: два дні робочі з 8:00 до 20:00, два дні — вихідні, то права на доплату за роботу у вечірні години ці працівники не мають.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді