За перешкоджання перевірці — штраф 80 000 грн

Роботодавець не має перешкоджати перевірці. Тепер це вимога Закону

За перешкоджання перевірці — штраф 80 000 грн

У вересні 2020 року Держпраці тричі намагалася перевірити суб’єкта господарювання, який здійснює неспеціалізовану оптову торгівлю, проте через постійні перешкоди підприємця це було неможливо. Інспектор праці встановив, що за адресами місцезнаходження такої юридичної особи немає.

Як проходять перевірки з праці під час карантину

Через відсутність документів інспектор праці склав акт про неможливість проведення інспекційного відвідування.

Що вважається перешкоджанням інспектору праці при проведенні перевірки

Як наслідок, ГУ Держпраці винесла постанову про штраф 80000 грн відповідно до абз.8 ч.2 ст.265 КЗпП.

Суб’єкт господарювання оскаржив постанову в суді, однак судом постановлено рішення про відмову у задоволенні позову. Так у своєму рішенні суд зазначив:

«аналізуючи приписи Порядку № 823, суд вказує, що створення об`єктом відвідування перешкод у діяльності інспектора праці не обов`язково має вираз в активних діях, оскільки пунктом 15 вказаного Порядку вказано, що становить створення об`єктом відвідування перешкод у діяльності інспектора праці: відмова у допуску до проведення виїзної перевірки, ненадання інформації, необхідної для здійснення державного нагляду, перешкода в реалізації інших прав, передбачених пунктом 10 цього Порядку.

Крім того, суд звертає увагу, що за об`єктивною можливістю надати документи, необхідні для здійснення перевірки, позивачем така вимога не виконана, документів, ведення яких передбачено законодавством про працю, що містять інформацію/відомості з питань, які були предметом інспекційного відвідування, їх завірених об`єктом відвідування копій або витягів позивачем не надано у встановлений строк».

27 квітня 2021 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання» (далі – Закон).

Накладання штрафів за порушення у сфері праці

Вказаним Законом внесені зміни до Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», зокрема надано визначення «створенню перешкод органам державного нагляду (контролю) чи їх посадовим особам при здійсненні заходів державного нагляду (контролю)».

Так, статтю 1 Закону доповнено новим абзацом, такого змісту:

«створення перешкод органам державного нагляду (контролю) чи їх посадовим особам при здійсненні заходів державного нагляду (контролю) – невиконання законних вимог посадових осіб органу державного нагляду (контролю) або недопущення посадових осіб цього органу до здійснення заходів державного нагляду (контролю), підстави яких визначені законом».

Також, статтю 11 Закону доповнено обов’язком суб’єкта господарювання не створювати перешкоди органам державного нагляду (контролю) чи їх посадовим особам при здійсненні ними заходів державного нагляду (контролю), за умови що зазначені заходи здійснюються такими особами відповідно до вимог закону.

За матеріалами ГУ Держпраці в Дніпропетровській області


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
145

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27050

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50409

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34898

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23933

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді