Чи може фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, використовувати найману працю

Дізнайтеся, в який випадках на роботавця накладуть штраф

office.jpg

 

Самозайнята особа — це платник податку, який є фізичною особою — підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що ця особа не є працівником у межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності (п.п. 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (ПКУ).

Незалежною професійною діяльністю називають участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності; діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів; особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що ця особа не є працівником чи фізичною особою — підприємцем, крім випадку, передбаченого п. 65.9 ст. 65 ПКУ, та використовує найману працю не більше ніж чотирьох фізичних осіб.

Який порядок та умови взяття на облік у контролюючих органах фізичних осіб, що провадять незалежну професійну діяльність, визначає ст. 65 ПКУ та Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 09.11.2011 № 1588.

Роботодавець також є самозайнятою особою, адже використовує найману працю фізичних осіб на підставі укладених трудових договорів (контрактів) та несе обов’язки щодо сплати їм заробітної плати, а ще нарахування, утримання та сплати податку на доходи фізичних осіб до бюджету, нарахувань на фонд оплати праці, та інші обов’язки, передбачені законами (пп 14.1.222 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Контролюють додержання законодавства про оплату праці, зокрема, податкові органи, які мають право проводити перевірки без попереднього попередження платника у випадках, передбачених законодавством (ст. 35 Закону України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР). Якщо під час такої перевірки зафіксували факти недотримання роботодавцем (податковим агентом) законодавства щодо укладення трудового договору, неоформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) та ненарахування, неутримання та/або несплати (неперерахування) податковим агентом податку на доходи фізичних осіб та/або військового збору до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків, то на роботодавця накладають штраф відповідно до п. 127.1 ст. 127 ПКУ. Якщо роботодавець порушує порядок подання інформації про фізичних осіб — платників податків, то він має сплатити штраф (п. 119.1 ст. 119 ПКУ).

Адміністративна відповідальність передбачена за:

  • неутримання або неперерахування до бюджету сум податку на доходи фізичних осіб під час виплати фізичній особі доходів;
  • неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державних податкових інспекцій за встановленою формою відомостей про доходи громадян (ст. 163 прим. 4 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Отже, норми ПКУ та інші нормативно-правові акти не передбачають відповідальність фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, якщо вона використовує найману працю більше ніж чотирьох фізичних осіб. 

За матеріалами ГУ ДПС у Чернівецькій області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26322

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, яка відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві
8156

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30576

Відпустки під час воєнного стану: відповіді на 5 найпопулярніших запитань кадровиків

На період війни команда Експертус Кадри збільшила кількість вебінарів, щоб допомогти колегам впоратися зі складними робочими ситуаціями. Зокрема, експерти в прямих ефірах відповідали на нагальні запитання щодо надання відпусток 2022. Тож тримайте напохваті відповіді на п’ять, які звучали найчастіше
40021

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді