Безробітних залучать до оплачуваних суспільно корисних робіт — Мінекономіки

Як упроваджуватимуть цей механізм, розповіла перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлії Свириденко

sysp_korusni_26.10.jpg

Реєстрація безробітних під час війни

Уряд розробляє механізм залучення безробітних до участі в суспільно корисних роботах у межах «Армії відновлення» України. 

«Через війну в країні очікується досить високий рівень безробіття — близько 30% за підсумками року, і це є серйозним викликом для держави. Тому Уряд розробив і запропонував механізм, за яким тимчасово безробітних можна залучати до виконання суспільно корисних робіт, в яких є потреба в регіонах. На сьогодні ми маємо дві армії — одна захищає країну на фронті, інша працює. Люди, які з різних причин залишились без роботи, зможуть долучитись до «Армії відновлення» країни, а держава оплатить їхню роботу на рівні мінімальної зарплати, яка з жовтня складає 6700 грн», — розповіла Юлія Свириденко.

Безробітних залучатимуть до виконання робіт, які мають оборонний характер, робіт із ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру. Ці роботи можуть бути спрямовані як на задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань та сил цивільного захисту, так і на забезпечення загальних потреб функціонування економіки та життєдіяльності населення, зокрема:

  • облаштування та укріплення блок-постів, вирубка дерев для формування окопів;
  • заготівля дров для військових та населення;
  • розбирання завалів та відновлення житлових будинків, інших приміщень, пошкоджених внаслідок бойових дій;
  • укріплення дамб;
  • розчищення автомобільних доріг від завалів;
  • розвантаження гуманітарної допомоги;
  • облаштування підвальних приміщень у багатоповерхівках, школах під укриття;
  • ремонтно-відновлювальні роботи у приміщеннях соціальної сфери; 
  • надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, людям літнього віку.

Організатором робіт має виступати військове командування спільно з ОВА самостійно або разом з органами виконавчої влади.

До робіт залучатимуть всіх працездатних осіб, зокрема зареєстрованих безробітних та внутрішньо переміщених осіб, які не мають обмежень за станом здоров’я. Оплачуватимуть роботу в розмірі, не нижчому ніж розмір мінімальної зарплати, тобто 6700 грн. Здебільшого ця сума більша, ніж допомога з безробіття. 

Із виконувачами робіт укладатимуть строкові трудові договори відповідно до КЗпП.

Суспільно корисні роботи вже запровадили в Сумській та Чернігівській областях. До них залучили майже 400 та 78 безробітних відповідно.

За матеріалами Міністерства економіки України

Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25781

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46135

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33713

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22639

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді