Проігнорували припис інспектора праці? Доведеться сплатити штраф, – Держпраці

Роботодавець сплатить 180 тис. грн за порушення законодавства про працю

Проігнорували припис інспектора праці? Доведеться сплатити штраф, – Держпраці

Головний Держінспектор праці Управління Держпраці у Чернівецькій області виявив порушення трудового законодавства під час перевірки особи-підприємця, яка здійснює свою діяльність у торгівельній сфері.

Як проходять перевірки з праці під час карантину

Посадовець Управління встановив, що підприємець використовувала найману працю без врегулювання належним чином трудових відносин з найманим персоналом. Зокрема, у магазині, в якому продають товари та продукти харчування, використовувалася праця неоформленої продавчині.

Фахівець Держпраці детально роз’яснив роботодавцю норми чинного трудового законодавства, зокрема, у частині оформлення трудових відносин та видав припис на усунення виявлених порушень у передбачений чинним законодавством термін.

Хто і як визначає розміри штрафів за порушення законодавства про працю

Оскільки, до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої - третьої груп, застосовується попередження, то штрафна санкція на підприємця накладена не була.

Водночас інспектор праці наголосив суб’єкту господарювання: у разі вчинення повторного порушення упродовж двох років з дня вже виявленого, підприємцю загрошує штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного неоформленого працівника.

Фізичну особу-підприємця також було попереджено про повторну перевірку закладу інспекторами Держпраці.

Накладання штрафів за порушення у сфері праці

У ході позапланової перевірки інспектор праці встановив, що попередньо виявлені порушення підприємець не усунула:

  • доказів належного врегулювання трудових відносин з персоналом роботодавець не надала;
  • доказів повідомлення про прийняття на роботу продавчині до територіального органу ДПС за місцем обліку її, як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцстрахування, не надходило.

Таким чином, підприємець порушила норми статті 24 КЗпП – «Укладення трудового договору» та допустила працівника до роботи без укладення трудового договору та норми постанови Кабміну №413 щодо порядку повідомлення ДПС про прийняття працівника на роботу.

Управління Держпраці у Чернівецькій області винесло постанову про накладення на роботодавця штрафу 180 тис. гривень.

За матеріалами Управління Держпраці в Чернівецькій області


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
145

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27052

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50422

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34900

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23935

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді