Президент підписав закон про зміни у військовому обліку та призов резервістів у особливий період

Є мінімум 10 змін, які вплинуть на роботу кадровика

Президент підписав закон про зміни у військовому обліку та призов резервістів у особливий період

Коли війська агресора стоять на кордоні — військові частини зможуть оперативно доукомплектувати резервістами без оголошення мобілізації.

Президент Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» від 30.03.2021 №1357-ІХ (законопроект від 28.05.2020 № 3553, далі — Закон № 1357).

Закон № 1357 реформує систему військового обліку та діяльність місцевих органів військового управління. На базі діючих військкоматів створять територіальні центри комплектування та соціальної підтримки призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Закон № 1357 вносить зміни до КЗпП, КпАП та ще 38 законів України, зокрема:

  • удосконалює військовий облік призовників та військовозобов’язаних, запроваджує новий вид обліку — військовий облік резервістів;
  • забезпечує роботу Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • запроваджує новий вид служби – військову служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період та трудові гарантії для осіб, які проходитимуть таку службу.

Закон № 1357 також збільшує розмір штрафів за порушення законодавства про військовий обов’язок і військову службу, умисне зіпсуття чи втрату з необережності військово-облікових документів.

За що військкомат оштрафує роботодавця

За ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період передбачена кримінальна відповідальність.

Закон № 1357 почне діяти з дня, наступного за тим, коли його опублікують.

Аналітичні консультації про те, як вести військовий облік за новими правилами та зразки документів знайдете в системі Експертус:Кадри та журналі Кадровик-01. Слідкуйте за нашими розсилками електронною поштою — ми опублікуємо докладні роз’яснення від Генштабу, як тільки закон почне діяти.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами ОП

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
145

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27052

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50423

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34900

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23935

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді