Уряд змінив перелік документів, необхідних для перетину кордону

Постанову, що вносить зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, КМУ прийняв 28 жовтня

ynvalyd_01.11.jpg

Із переліку документів, що необхідні для перетину державного кордону громадянами України, виключили довідку до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) — форми первинної облікової документації № 157-1/о.

Довідка є частиною форми № 157-1/о й дублює інформацію із виписки з акта огляду МСЕК, яку направляють до соціальних служб, щоб здійснювати подальші виплати та пільги соціального призначення.

Як направляти працівників у відрядження під час воєнного стану

Довідка до акта огляду МСЕК містить:

  • інформацію про групу та причину інвалідності;
  • строк встановлення інвалідності;
  • висновок про умови та характер праці, рекомендовані заходи щодо відновлення працездатності, які є обов’язковими для підприємств, установ та організацій.

Водночас у ній немає даних, які дають змогу ідентифікувати особу, яка її надає. Відповідно таку довідку можна підробити. 

Відповідні зміни внесли у відповідь на доручення Президента України щодо розгляду петиції про заборону виїзду чоловікам за кордон та щоб унеможливити фальсифікацію довідок, зменшити корупційні ризики і зловживання службовим становищем працівників МСЕК і лікарів медичних закладів під час встановлення групи інвалідності і як наслідок — щоб припинити схеми для організації виїзду за кордон військовозобов’язаних чоловіків.

«Міністерство охорони здоров’я активно працює над розв’язанням проблем у роботі МСЕК, у тому числі й для унеможливлення будь-яких проявів корупції в їх діяльності. Широкомасштабна агресія російської федерації проти України та мобілізація українських чоловіків, на жаль, спровокувала виникнення у деяких осіб бажання «підзаробити» на забороні виїзду за кордон. Ми вивчили питання, де було найбільше можливостей для махінації та належним чином на це відреагували. А ще в перші дні війни, одним з дієвих кроків, зроблених МОЗ та Урядом, стало ухвалення рішення про спрощення процедури проведення медико-соціальної експертизи дорослим і дітям», — зазначив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Урядовий портал нагадує, що відповідно до чинного законодавства у період воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи з інвалідністю за наявності:

  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
  • або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, де зазначені група та причина інвалідності,
  • або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

За матерілами Урядового порталу

Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
7532

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9424

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
9759

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1350

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді