Держпраці нагадала можливі строки дії трудового договору

Яка нова норма закону почала діяти з липня 2022 року

zayava_04_04_1.jpg

Трудовий договір — це угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем — фізичною особою), відповідно до якої працівник зобов’язується виконувати визначену там роботу, а роботодавець (роботодавець — фізична особа) — виплачувати працівникові заробітну плату та забезпечувати необхідні умови праці, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Призупинення дії трудового договору під час війни

У трудовому договорі можуть встановлювати умови щодо виконання робіт, які потребують професійної та/або часткової професійної кваліфікації, а також робіт, які не потребують наявності в особи такої кваліфікації.

Відповідно до статті 23 КЗпП трудовий договір може бути:

  • безстроковим — укладається на невизначений строк;
  • на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;
  • таким, який укладають на час виконання певної роботи.

Строковий трудовий договір укладають, якщо трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк через характер роботи, умови її виконання, інтереси працівника та в інших передбачених законодавством випадках.

Із 19 липня 2022 року почала діяти нова норма — роботодавець зобов’язаний інформувати працівників, які працюють за строковим трудовим договором, про вакансії, які відповідають їхній кваліфікації та передбачають можливість укладення безстрокового трудового договору, а також забезпечувати рівні можливості таких працівників для укладення безстрокового договору (ст. 23 КЗпП). Так до законодавства внесли додаткові гарантії для забезпечення працівників, які працюють за строковим трудовим договором, інформацією про можливість працевлаштування на невизначений строк. Це вимоги Директиви Ради 1999/70/ЄС щодо Рамкової угоди про роботу на визначений строк.

Порядок та процедура інформування працівників про відповідні вакансії у законодавстві не визначені. Роботодавець може інформувати працівників у зручний спосів, як-от шляхом особистого ознайомлення працівника, розсилки на електронну пошту, розміщення інформації в загальнодоступних місцях на підприємстві, установі, організації тощо.

Держпраці наголошує: щоб дотримати зазначеної норми закону, роботодавець повинен вжити достатніх заходів, щоб працівник об’єктивно мав можливість ознайомитись з такою інформацією.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління
Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
115606

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
248717

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
1524

Призупинення трудового договору в умовах воєнного стану

На початку військової агресії рф в трудовому законодавстві України з’явилося нове поняття — призупинення трудових відносин. Як законно та ефективно здійснити призупинення трудового договору в умовах воєнного стану та повернути працівників на роботу? Як слід оформляти кадрові документи у такому разі та що необхідно знати про наслідки призупинення трудового договору? Покроковий алгоритм дій кадровика з підказками чекає на вас у статті.
85010

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді