Роботодавець відмовляється працевлаштовувати ВПО: чи правомірно

Особа виїхала з тимчасово окупованої території та намагалася знайти роботу за фахом на підконтрольній території України. Під час прийняття на роботу роботодавець вимагав результати тестування на ВІЛ/СНІД, без яких відмовлявся працевлаштовувати особу. Як діяти працівнику?

30_03_1.png

Трудове законодавство забороняє необґрунтовано відмовляти у прийнятті на роботу. Щоб захистити свої права, особа, яка отримала відмову у працевлаштуванні, має звернутися до органів Держпраці або до суду. Якщо зробити це у тримісячний строк з дня необґрунтованої відмови, то такі дії роботодавця можна кваліфікувати як порушення трудового законодавства.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління
Державної служби України з питань праці

які є курси кадровика онлайн

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16342

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163641

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1367

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді