Чи можна відсторонити від роботи працівника, який відмовився вакцинуватися від COVID-19, — є роз’яснення

Відсторонити працівника від роботи можна лише з підстав, які визначає законодавство

Чи можна відсторонити від роботи працівника, який відмовився вакцинуватися від COVID-19, — є роз’яснення

Вакцинація від COVID-19 є добровільною. Відсторонення від роботи працівник може оскаржити у суді. Таке роз’яснення надала для читачів журналу "Кадровик-01" Вікторія Поліщук, Голова Комітету Національної асоціації адвокатів України (НААУ) з трудового права, член Комітету НААУ з питань медіації, адвокат, медіатор.

Вакцинація (щеплення, імунізація) — створення штучного імунітету в людини до певних інфекційних хвороб у спосіб уведення вакцини, анатоксину чи імуноглобуліну.

Обов’язкові профілактичні щеплення — проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу. Їх включають до календаря щеплень (ч. 1 ст. 12 Закону № 1645).

Сім справ, які треба зробити за будь-якого звільнення

Етапи вакцинації та цільові групи населення для охоплення вакцинацією від коронавірусу визначають відповідно до Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні у 2021—2022 роках, затвердженої наказом МОЗ від 24.12.2020 № 3018 (далі — Дорожня карта).

Наразі вакцинація від COVID-19 добровільна. Роботодавець не має права застосовувати будь-які заходи впливу до працівника, якщо той не бажає вакцинуватися. Таку саму думку озвучило Мінекономіки у листі від 20.08.2021 б/н.

Відсторонити працівника від роботи можна лише з підстав, які визначає законодавство, зокрема, стаття 46 КЗпП. Якщо роботодавець відсторонить працівника від роботи у зв’язку з відмовою вакцинуватися від COVID-19, працівник може оскаржити відсторонення в суді. Це підтверджує і судова практика, зокрема постанова ВС від 01.04.2020 у справі № 761/12073/18.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
165

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27206

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51060

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35124

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24137

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді