Судова практика в питаннях зарплат мобілізованих

На чию користь винесене перше судове рішення?

image76

Трудові спори, що підлягають безпосередньому розгляду в суді

Роботодавці не зобов’язані зберігати середній заробіток за працівниками, яких увільнили від роботи на час військової служби, із 19 липня 2022 р. Від цього обов’язку їх звільнив Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ (далі — Закон № 2352). Відповідні зміни внесли до частини третьої статті 119 КЗпП.

Тепер зберігаємо лише робоче місце й посаду. Зміни стосуються працівників, які наразі проходять строкову військову службу, призвані у зв’язку із мобілізацією або як резервісти, уклали контракти на військову службу.

Роботодавці діяли за законом:

  • припинили наказом виплату середнього заробітку;
  • продовжили виплати наказом, якщо таку додаткову гарантію внесли до колективного договору або положення про оплату праці.

Проте деякі працівники, які вступили до лав ЗСУ до 19 липня 2022 р., вважають, що роботодавець  порушив їх права, коли припинив виплачувати середній заробіток. Тож звертаються до суду із позовами, в яких просять:

  • визнати незаконним наказ, яким роботодавець припинив виплату;
  • зобов’язати роботодавця виплати кошти, які він «заборгував», та платити середній заробіток надалі.

Наразі маємо перше судове рішення. Суд на боці роботодавця.

Працівниця уклала контракт на проходження військової служби 11 січня 2022 р. Роботодавець увільнив її від роботи зі збереженням місця роботи, посади та середнього заробітку. Із 19 липня 2022 р. роботодавець припинив наказом виплату середнього заробітку.

Працівниця звернулася до суду. Суд відмовив у задоволенні вимог працівниці і визначив у рішенні:

  • обов’язок виплачувати щомісячне грошове забезпечення військовослужбовцям ЗСУ взяла на себе держава та з 19 липня 2022 р. зняла цей обов`язок з роботодавців, які в умовах війни та воєнного стану мають обмежені фінансові можливості;
  • норма частини третьої статті 119 КЗпП України у частині збереження середнього заробітку втратила чинність, тож роботодавець правомірно й у повній відповідності до законодавства припинив нараховувати і виплачувати середній заробіток.

Докладніше у рішенні Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 17.11.2022 у справі 243/2940/22.

check.pngСкачайте наказ про припинення виплати середнього заробітку мобілізованому працівнику

Тож досвід експертів вкотре випередив появу судової практики. Рекомендації експертів системи, підготовлені для вас ще в липні, як завжди виявилися безпечними. Працюйте із задоволенням та впевненістю з Екпертус Кадри.

Юлія Видиборець, юристка із трудового права,

сертифікована експертка з військового обліку, Київ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
7227

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9384

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
8314

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1338

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
6895

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді