Як ПФУ фінансуватиме заяви-розрахунки на виплату лікарняних: проєкт постанови

Теми:
Визначили окремі умови перехідного періоду

1 січня 2023 року набуде чинності нова редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105), а функції ФСС перейдуть до ПФУ. Відтак, ПФУ буде страховиком, тобто уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку. Фонд має встановити порядок фінансування виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом № 1105.

image56

Соціальне страхування — 2023: огляд змін

До того часу, як ПФУ розробить новий порядок, застосовуватимуть Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою правління ФСС від 19.07.2018 № 12. Окремі умови перехідного періоду визначає проєкт постанови Правління ПФУ «Деякі питання фінансування для здійснення виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», яку СПО об’єднань профспілок України розмістило на своєму сайті.

Проєкт постанови передбачає, що ПФУ централізовано фінансуватиме страхові виплати та надаватиме соціальні послуги на підставі заяв-розрахунків, що містять інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення та окремих виплат потерпілим на виробництві за їх видами.

У січні 2023 року фінансування здійснюватимуть на підставі справ, баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення, які передала виконавча дирекція ФСС, підготовлених нею виплатних документів на січень 2023 року.

Роботодавці подаватимуть заяви-розрахунки та повідомлення про виплату коштів застрахованим особам через вебпортал електронних послуг ПФУ. Заяви-розрахунки також можна подавати у паперовій формі разом з електронною формою на електронному носії інформації до управлінь Пенсійного фонду України в областях та м. Києві за основним місцем обліку страхувальників.

Зв’язок зі страхувальниками та обмін інформацією здійснюватимуть управління ПФУ. За відсутності повідомлення про виплату коштів застрахованим особам, управління здійснюватимуть перевірку використання страхувальником страхових коштів. 

Олена Петровська

За матеріалами СПО об’єднань профспілок

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46105

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33698

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді