Що робити з цькуванням на роботі?

Держпраці роз'яснила, як діють норми нового закону

image23

Як скласти оголошення про вакансію без дискримінації та вберегтися від штрафу в 10 мінімальних зарплат

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)», який нещодавно набув чинності, визнає правопорушенням приниження, образи, залякування, обмеження оплати праці або надмірне навантаження працівника.

Державна служба України з питань праці надала пояснення щодо того, як застосовувати норми нового закону та як відрізнити звичайний конфлікт від мобінгу.

Так, підстави говорити про мобінг з'являються тоді, коли напружена, ворожа атмосфера або виокремлення працівника з колективу чи його ізоляція мають постійний характер (на відміну від звичайного конфлікту).

Вся актуальна інформація — в одному матеріалі

Якщо склалася така ситуація, особа може звернутися до Держпраці або до суду. Якщо суд визнає факт мобінгу, працівник матиме право на відшкодування моральної шкоди та/або витрат на лікування втрати працездатності внаслідок психологічного тиску, а також на припинення трудових відносин у встановлений ним строк із виплатою вихідної допомоги у розмірі не менше трьох середньомісячних заробітків.

Відповідальність за мобінг нестимуть працівники або керівник, які цькували співробітника. Це може бути або дисциплінарне покарання (звільнення), або адміністративне (штраф до 6 800 грн чи громадські роботи до 60 годин).

За матеріалами Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46111

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33698

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді