Уряд утретє продовжив дію відстрочок від призову

Відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які не закінчилися станом на 10.11.2022, діятимуть три місяці

image20

Бронювання працівників під час війни

КМУ продовжив ще на один місяць дію відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації постановою від 30.12.2022 № 1480. Чергові зміни внесли до постанови КМУ «Про продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації» від 04.11.2022 р. № 1259.

Збільшили з двох до трьох місяців строк, на який автоматично продовжили строк дії відстрочок від призову, що надало Мінекономіки згідно з постановою КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03.03.2022 № 194  та які ще не закінчилися станом на 10 листопада 2022 р.

Нова редакція статті 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII (далі — Закон) передбачає, що порядок та критерії бронювання, переліки посад і професій військовозобов’язаних, яких зможемо забронювати на період мобілізації та на воєнний час, визначатимуть Закон, акти Президента та КМУ. Нові правила бронювання почнуть діяти тільки після того, як Кабмін розробить окремий порядок, що визначить ці критерії. До того часу діє порядок, визначений постановою КМУ від 03.03.2022 № 194.

У грудні 2022 року міністерка економіки Юлія Свириденко зазначила, що новий порядок бронювання знаходиться на фінальному етапі погодження. А представники Мінекономіки, Генштабу ЗСУ, Держприкордонслужби та Мінцифри на зустрічі з членами Європейської Бізнес Асоціації розповіли про основні новели порядку:

  • можливість забронювати до 40% працівників без договору на мобзавдання; 
  • можливість збільшити такий відсоток за окремим погодженням з Генштабом; 
  • можливість бронювання керівників та заступників керівників підприємства навіть якщо вони мають дефіцитні ВОС;

Підприємства мають відповідати хоча б трьом з шести критеріїв: 

  • бути великим платником податків (не менше 375 тисяч євро сплачених податків за середньозваженим курсом за минулий квартал);
  • бути великим експортером (не менше 8 мільйонів євро валютних надходжень за минулий квартал); 
  • бути стратегічним підприємством за визначенням Постанови КМУ № 83 від 04.03.2015;
  • бути галузево або територіально важливим за рішенням відповідного центрального органу виконавчої влади або ОВА; 
  • не мати заборгованості по сплаті ЄСВ; 
  • мати середню зарплату не нижчу ніж в області, де зареєстровано підприємство, відповідно до останнього наявного звіту Держстату.

Олена Петровська

За матеріалами Урядового порталу

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
105399

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
83861

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24542

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10221

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді