Коли працівник має вийти на роботу, якщо він знаходився у відпустці, а на підприємстві відбулося перенесення вихідних днів

Вихідні дні включаються до щорічної відпустки

Коли працівник має вийти на роботу, якщо він знаходився у відпустці, а на підприємстві відбулося перенесення вихідних днів

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області роз’яснило вимоги статті Закону "Про відпустки", у відповідності до якого законодавчо визначено:

«Тривалість відпусток визначається цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами України і незалежно від режимів та графіків роботи розраховується в календарних днях» (ч.1 ст. 5 Закону).

Відрізняйте перенесення робочих днів від перенесення вихідних днів

При визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам (стаття 73 КЗпП), які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (стаття 19 цього Закону), святкові та неробочі дні не враховуються ( ч.2 ст.5 Закону). При п’ятиденному робочому тижні працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а при шестиденному робочому тижні – один вихідний день (ст. 67 КЗпП).

Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день при п’ятиденному робочому тижні, якщо він не визначений законодавством, визначається графіком роботи підприємства, установи, організації, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації, і, як правило, має надаватися підряд з загальним вихідним днем.

У випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого (ст. 73 КЗпП).

З метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу Кабмін не пізніше ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні у порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (стаття 73 КЗпП).

У разі застосування рекомендації Кабміну, власник або уповноважений ним орган не пізніше ніж за два місяці видає наказ про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, погоджений з виборчим органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.

У випадку, коли підприємством, під час знаходження працівників у щорічній відпустці, було перенесено вихідні дні, то вони включаються до щорічної відпустки, оскільки вони не є святковими та неробочими. Тому працівники повинні виходити на роботу з відпустки на наступний день після її закінчення.

За матеріалами ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25781

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46134

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33713

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22638

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді