Якою буде мінімальна зарплата медиків у 2023 році, — постанова Уряду

Керівник закладу може встановлювати доплати та надбавки з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи

КМУ встановив мінімально гарантований рівень заробітних плат для медиків постановою «Деякі питання оплати праці медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 31.01.2023 № 28.

З 01 січня 2023 року мінімальний розмір оплати праці медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації за виконану в повному обсязі місячну (годинну) норму праці установлюється в межах фонду оплати праці на рівні не менше: 
  • 20 000 гривень — для осіб, які займають лікарські посади в закладах охорони здоров’я (крім лікарів-інтернів), посади фармацевтів у закладах охорони здоров’я (крім фармацевтів-інтернів), посади професіоналів у галузі охорони здоров’я в закладах охорони здоров’я та посади професіоналів з вищою немедичною освітою у сфері охорони здоров’я; 
  • 13 500 гривень — для осіб, які займають посади в закладах охорони здоров’я, віднесені єдиними кваліфікаційними вимогами до посад фахівців (крім лікарів-інтернів та фармацевтів-інтернів).

Під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру враховують основну, додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Керівник закладу зможе встановлювати у межах фонду оплати праці доплати та надбавки працівникам доплати та надбавки працівникам з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, їх кваліфікації та результатів роботи.

 

Медичні, фармацевтичні працівники та фахівці з реабілітації державних та комунальних закладів охорони здоров’я, що працюють на умовах неповного робочого часу, отримуватимуть зарплату пропорційно відпрацьованому часу.

Гарантії щодо виплати базової заробітної плати поширюватимуться на медичні заклади:

  • що мають договори із Національною службою здоров’я за програмою медичних гарантій;
  • фонд оплати праці яких за поточний місяць з нарахуваннями не перевищує 85% доходу, отриманого у поточному місяці, з урахуванням накопичених залишків.

Медичні працівники, які надають виключно первинну медичну допомогу (лікарі або інші медпрацівники, що працюють під керівництвом таких лікарів), зможуть отримувати зарплату на зазначеному рівні за умови, що лікаря обрали не менше ніж 70% пацієнтів від оптимального обсягу практики первинної медичної допомоги.

Олена Петровська
за матеріалами МОЗ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46120

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33711

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22630

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді