Уряд ухвалив новий порядок бронювання військовозобов’язаних працівників

Підприємства, що критично важливі для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення, також зможуть забронювати працівників

image78

Бронювання працівників під час війни

КМУ постановою від 27.01.2023 № 76 затвердив: 

  • Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану (далі — Порядок бронювання);

  • Порядок та критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Порядок бронювання визначає, що отримати відстрочку від призову можуть керівники та заступники, а також 50% від кількості військовозобов’язаних працівників:

  • підприємств, установ й організацій (далі — підприємства), яким встановили мобілізаційні завдання, якщо це необхідно щоб виконати встановлені мобілізаційні завдання;

  • підприємств, які виробляють товари, виконують роботи й надають послуги, які необхідні, щоб забезпечити потреби ЗСУ, інших військових формувань;

  • підприємств, що критично важливі для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Якщо обґрунтуєте потребу, кількість заброньованих працівників може перевищувати 50% кількості військовозобов’язаних підприємства. 

Військовозобов’язаних керівників підприємств та їх заступників, працівників підприємств паливно-енергетичного комплексу, перелік яких затверджує Міненерго, бронюватимуть незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. Також підприємства паливно-енергетичного комплексу не обмежують у кількості заброньованих працівників.

Для забезпечення стабільної роботи органів державного управління бронюватимуть співробітників на політичних посадах в держорганах, держслужбовців категорії «А» та «Б», керівників держорганів, органів держуправління, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, та їх заступників, керівників самостійних структурних підрозділів таких органів та їх заступників, працівників патронатних служб, працівників органів місцевого самоврядування першої — четвертої категорії та 50% від кількості військовозобов’язаних інших працівників органів держвлади та місцевого самоврядування.

За включення працівників до списків, а також за відповідність облікових даних працівників, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам, відповідають керівники органів держвлади, місцевого самоврядування та підприємств. Невірно подані дані можуть стати підставою, за якою військовозобов’язаного працівника не поставлять на спецоблік.

Відстрочки, надані раніше, діятимуть протягом строку, на який їх надали.

Підприємства визначатимуть критично важливими центральні органи виконавчої влади, інші органи держуправління в відповідних сферах національної економіки, обласні адміністрації та міські адміністрації Києва і Севастополя.

Критично важливим визнають підприємство, яке відповідає принаймні трьом з семи критеріїв:

  1. загальна сума податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів перевищує еквівалент 1,5 млн євро;
  2. сума надходжень в іноземній валюті перевищує 32 млн євро;
  3. стратегічне значення підприємства для економіки і безпеки держави встановлено  постановою КМУ від 4.03.2015 № 83;
  4. важливе значення підприємства для галузі національної економіки чи забезпечення потреб територіальної громади за критеріями, що свстановлять центральні органи влади чи ОВА;
  5. відсутність заборгованості по сплаті ЄСВ;
  6. розмір середньої зарплати працівників підприємства за останній календарний квартал становить не менше середньої зарплати по регіону за звітний період;
  7. підприємство є резидентом Дія Сіті.

Підприємство, що відповідає двом критеріям з семи, визнають критично важливим, за умови:

  • що підприємство належить до паливно-енергетичного комплексу;
  • що підприємство працює у сфері охорони здоров’я, освіти та науки, фізичної культури і спорту, соцзахисту та належать до державної чи комунальної форми власності або надає населенню безоплатні послуги, необхідні для забезпечення життєдіяльності населення на постійній основі;
  • що це виробництво лінійних аудіовізуальних медіа (ефірне наземне багатоканальне (цифрове) телевізійне мовлення з інформаційним та/або інформаційно-аналітичним контентом);
  • що це державний або комунальний заклад культури.

До критично важливих підприємств належать також установи ООН, закордонні дипустанови в Україні, представництва донорських установ, виконавці проектів міжнародної технічної допомоги, представництва міжнародних організацій, міжнародних та українських неурядових організації, які реалізують гуманітарні проєкти за кошти міжнародних партнерів, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Працівників цих установ та організацій бронюватимуть незалежно від їх військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. У кількості заброньованих працівників їх також не обмежуватимуть.

Підприємства підтверджуватимуть статус критично важливого раз на рік.

Експерти вже готують докладну консультацію, яка допоможе забронювати військовозобов’язаних працівників за новим Порядком бронювання. Слідкуйте за оновленнями!

Олена Петровська
за матеріалами Урядового порталу 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
94851

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
73838

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24121

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10040

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді