Конституційний Суд визнав неконституційною роботу вчителів-пенсіонерів за строковими трудовими договорами

Припис Закону України «Про повну загальну середню освіту» порушив принцип рівності педагогічних працівників
Конституційний Суд визнав неконституційною роботу вчителів-пенсіонерів за строковими трудовими договорами

07 лютого 2023 року Конституційний Суд ухвалив Рішення щодо відповідності Конституції (конституційності) приписів абзацу третього частини другої статті 22 Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX (далі — Закон про повну загальну середню освіту).

Відповідно до оспорюваного припису педпрацівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачують пенсію за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладають строком від одного до трьох років.

Цей припис призвів до поділу педпрацівників на дві категорії та створив умови для дискримінаційного підходу до однієї із них. У нерівне становище поставили тих педагогів, які досягли пенсійного віку та отримують пенсію.

Вас може зацікавити:

Суд визнав оспорюваний припис Закону про повну загальну середню освіту таким, що не відповідає Конституції.

Текст Рішення та його резюме оприлюднять на сайті Конституційного Суду 08 лютого 2023 року.

Експерти підготують докладну аналітику Рішення Конституційного Суду та допоможуть правильно продовжити трудові відносини з педагогами. Слідкуйте за новинами Системи та нашими розсилками!

Олена Петровська

за матеріалами Конституційного суду

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516705

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
217

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27792

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
53118

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35834

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді