Скорочення працівника з порушеннями: до чого готуватися роботодавцю

Черговий красномовний кейс від Держпраці

Чи можна поновитися на роботі, якщо скорочення відбулося з порушеннями?

Заковичні запитання кадровиків про скорочення

До Управління Держпраці звернувся колишній працівник одного із навчальних закладів Сумщини. У звернені зазначив, що він неправомірно звільнений з посади в результаті скорочення штату та його трудові права порушені.

Інспектор праці в ході позапланової перевірки встановив, що дійсно, в установі в зв’язку зі зменшенням чисельності учнів, відсутністю комплектних груп тощо, відбулося скорочення кадрів. Так із 4 штатних одиниць в результаті скорочення повинна була залишитися лише одна.

Скорочуємо без наслідків: 5 найчастіших запитань кадровиків

Працівники були попереджені про вивільнення у встановлені терміни (ст. 49-2 КЗпП). Всім особам, які підлягали вивільненню, були запропоновані інші робочі місця, від яких вони відмовилися. В цьому списку був і працівник, який звернувся до Держпраці.

При скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці переважне право надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці (ст. 42 КЗпП). Це головна умова, щоб залишитися на роботі. Ознайомившись з особовими картками працівників, фахівець Держпраці зміг зробити висновок щодо рівня кваліфікації та продуктивності праці.

Доказами більш високої кваліфікації можуть бути:

  • відомості про освіту і присвоєння кваліфікаційних розрядів,
  • підвищення кваліфікації,
  • навчання без відриву від виробництва,
  • винаходи і раціоналізаторські пропозиції,
  • тимчасове виконання обов’язків більш кваліфікованих працівників,
  • досвід трудової діяльності.

За рівних умов продуктивності праці й кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається іншим категоріям працівників, зазначених у ст. 42 КЗпП.

В ході перевірки встановлений факт проведення аналізу переважного права не в повному обсязі, чим порушено права чоловіка.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


За результатами перевірки інспектор праці склав акт та виніс припис з конкретним строком виконання.

Ще до закінчення терміну виконання припису до Управління зателефонував чоловік з гарною новиною – його поновили на роботі. Керівництво установи прислухалось до вимоги фахівця Держпраці. Якщо навчальний заклад надасть документи, які підтверджують вищевказаний факт інспектору вчасно – припис буде вважатися виконаним.

За матеріалами Управління Держпраці в Сумській області

 

 

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
148

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27064

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50475

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34927

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23963

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді