Кримінальна відповідальність за неведення військового обліку — роз'яснення експертів

Які дії роботодавця можна розцінити як перешкоджання ЗСУ?

Кримінальна відповідальність за неведення військового обліку — роз'яснення експертівПояснення надали офіцер відділу організації військового обліку людських мобілізаційних ресурсів мобілізаційного управління Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ Олексій Дудка та начальник групи організації бронювання військовозобов'язаних мобілізаційного управління Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ Андрій Бобков.

Чи можуть притягнути роботодавця до кримінальної відповідальність за неведення військового обліку чи інші порушення

Кримінальний кодекс України не містить норм, які передбачають кримінальну відповідальність безпосередньо за неведення військового обліку. Але таку можливість не слід виключати — особливо під час воєнного стану.

Водночас Кримінальний кодекс передбачає відповідальність за перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань (ст. 114-1) — позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років. 

Під перешкоджанням законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань України слід розуміти умисне створення перешкод або встановлення будь-яких обмежень у законній діяльності військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань України при виконанні ними своїх службових обов’язків. Способи такого перешкоджання можуть бути різними, але на кваліфікацію не впливають.

Тож може йтися про будь-яке порушення роботодавцем законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, а саме: невиконання обов’язків, визначених статтями 16 Закону України «Про оборону України» від 06.12.1991 № 1932-XII та 21 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII.

Детальніше про те, як можна розцінити неведення військового облікуу консультації

Зауважимо, притягнути до відповідальності за цією статтею можна лише у випадку, якщо злочин вчинений в особливий період (триває в Україні триває від 18 березня 2014 року).

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Відпустки — 2024», який відбудеться 20 червня. Спікер — шеф-редактор Експертус Кадри Ірина Житкова

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Відпустки — 2024

шеф-редактор Експертус Кадри

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий облік

Ведення військового обліку — обов'язкова умова діяльності підприємства будь-якої форми власності. Порядок військового обліку до цього часу викликає низку питань у зв’язку з динамічністю законодавства у цій сфері. Матеріал стане вашим путівником під час організації військового обліку на підприємстві з нуля, адже містить усі головні, як законодавчі, так і практичні положення про військовий облік для ведення обліку військовозобов'язаних
24641

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
9295

Наказ про стан військового обліку

Складіть наказ про стан військового обліку на підприємстві 2023 рік і завдання з військового обліку на 2024 рік за зразком від наших експертів.
47403

План роботи з військового обліку на 2024 рік

Складіть план роботи з військового обліку 2024 за зразком. Так зможете відслідковувати обов’язкові заходи з військового обліку, а також упорядкуєте свою роботу.
17620

Відомість до ТЦК про наявність і технічний стан транспортних засобів і техніки, а також про громадян, які працюють на підприємстві, в установі та організації на таких транспортних засобах і техніці

Керівники підприємств мають подавати до ТЦК за місцем знаходження щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на підприємствах на таких транспортних засобах і техніці.
46533

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді