НАДС оновив форму посадових інструкцій держслужбовців

Оптимізували Порядок розроблення посадових інструкцій держслужбовців категорії «Б» та «В»

НАДС оновив форму посадових інструкцій держслужбовцівВідсьогодні діє оновлена редакція Порядку розроблення посадових інструкцій державних службовців категорій «Б» та «В», затверджена наказом НАДС від 25.11.2022 № 123-22 (далі — Наказ № 123-22, Порядок). 

Посадову інструкцію розробляють для кожної посади держслужби категорій «Б» та «В» у штатному розписі держоргану з урахуванням завдань і функцій держоргану та/або структурного підрозділу у складі його апарату (секретаріату).

Обов’язки служби управління персоналом:

  • організувати розроблення посадових інструкцій;
  • розробити проекти посадових інструкцій у випадках, передбачених Порядком;
  • надати консультативну допомогу щодо розроблення затвердження та перегляду посадових інструкцій;
  • переглядати разом із безпосереднім керівником посадові інструкції, щоб виявити потреби у змінах до них.

Посадову інструкцію розробляють та затверджують не пізніше ніж упродовж 15 робочих днів з дня, як прийняли наказ (розпорядження) про внесення змін до штатного розпису або про затвердження нового штатного розпису держоргану, що утворив нову посаду державної служби.

Проект посадової інструкції розробляють в електронній формі.

Переглядають посадові інструкції не рідше ніж один раз на три роки, а також у випадках:

  • зміни у завданнях і функціях структурного підрозділу, які пов'язані з посадовими обов'язками держслужбовця;
  • зміни обсягу та змісту посадових обов'язків та/або прав держслужбовця;
  • зміни у спеціальних умовах служби;
  • запровадження нових методів, стандартів моделей, технологій тощо, які впливають на виконання посадових обов'язків;
  • зміни інших відомостей, які зазначаються у посадовій інструкції.

У додатку до Порядку також розмістили оновлену форму посадової інструкції держслужбовців категорій «Б» та «В».

Для зручності працівників служб управління персоналом НАДС:

  • затвердило Методичні рекомендації щодо окремих питань підготовки посадових інструкцій державних службовців категорій  «Б» та «В» наказом від 22.03.2023 № 41-23;
  • надало роз’яснення «Щодо оновлення форми посадових інструкцій державних службовців категорій  «Б» та «В» від 13.03.2023 № 162-р/з (далі — Роз’яснення № 162).

У Роз'ясненні № 162 НАДС додатково звертає увагу,  що оновлену форму посадових інструкцій, а також положення Порядку потрібно застосовувати з 30 березня 2023 року — дати, коли набув чинності Наказ № 123-22. 

Оновлювати всі посадові інструкції, щоб привести їх у відповідність до зміненої форми, не треба.

Усі посадові інструкції держоргану після їх перегляду у визначених випадках матимуть уніфіковану форму, що передбачає новий Порядок.

Олена Петровська

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516720

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
217

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27820

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
53210

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35862

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді