Поїздка у відрядження та вихід на роботу: як регламентувати

Питання роз'яснила експерт із кадрових питань Олена Петровська

Поїздка у відрядження та вихід на роботу: як регламентувати

Службове відрядження — поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (п. 1 Загальних положень Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59; далі — Інструкція № 59).

Як регламентувати вихід на роботу в день вибуття чи прибуття з відрядження

Законодавство визначає порядок відрядження лише для організацій та підприємств, які повністю або частково фінансують із держбюджету.

День вибуття у відрядження — це день, коли відправляється поїзд, літак, автобус або інший транспортний засіб із місця постійної роботи відрядженого працівника. День прибуття — день, коли транспортний засіб прибув до місця постійної роботи відрядженого працівника (абз. 1 п. 7 Інструкції № 59).

Вихід працівника на роботу в день вибуття у відрядження та в день прибуття з відрядження врегульовують у правилах внутрішнього трудового розпорядку. У консультації ми підготували варіанти формулювань у ПВТР.

Втім, може статися так, що вихід на роботу працівника в день вибуття чи прибуття з відрядження в ПВТР не врегулювали. Тоді керівник підприємства вирішує це питання окремо в кожному конкретному випадку. 

За день вибуття та прибуття з відрядження працівнику виплачують добові. Якщо працівник вийшов на роботу, в табелі обліку використання робочого часу цей день слід позначити двома позначками (як саме краще це зробити, підкажемо за посиланням).

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Бланк посвідчення про відрядження: хто може не заповнювати

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59, передбачає, що працівників направляють у відрядження на підставі наказу керівника установи або його заступника. У наказі про відрядження зазначають пункт призначення, найменування підприємства, в яке відряджено працівника, строк та мета відрядження.
125077

Положення про службові відрядження працівників

Для забезпечення трудової дисципліни працівниками, що направляються у відрядження, а також урегулювання організаційних та фінансових питань, пов’язаних із відрядженнями, радимо розробити Положення про відрядження (далі — Положення).
51738

Відрядження працівника під час воєнного стану

Відрядження під час воєнного стану набуло нових особливостей: правила оформлення відрядження працівнику-дистанційнику, працівнику, який перебуває у простої або за кордоном. Як направляти працівників у відрядження під час воєнного стану — читайте у статті
21484

Наказ на відрядження

Минулого року Податковий кодекс зазнав змін, які стосуються направлення у відрядження. Дізнатися чи вплинули вони на роботу кадровика та скачати актуальний зразок наказу про відрядження ви зможете у матеріалі.
155880

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді