Як врегулювати конфлікт інтересів та усунути підлеглого від виконання завдання

Кейс від НАЗК

Коли можливо врегулювати конфлікт інтересів, усунувши підлеглого від виконання завдання

Конфлікт інтересів між підлеглими необхідно врегулювати протягом двох днів.

Законодавство передбачає 6 основних заходів для зовнішнього врегулювання конфлікту інтересів. Кожен із цих заходів має свою специфіку та обирається залежно від низки умов.

У яких типових ситуаціях підлеглого необхідно усунути від виконання завдання, вчинення дій, прийняття рішення чи участі в його прийнятті в умовах реального чи потенційного конфлікту інтересів?

Державному виконавцю на виконання надійшло судове рішення. Проте, оскільки виконавче провадження стосувалося сестри (близької особи) державного виконавця, у нього виник реальний конфлікт інтересів. У цьому випадку слушно було б усунути державного виконавця від виконання цього завдання.

Як запобігти або врегулювати конфлікт інтересів

Цей захід застосовується за наявності таких критеріїв:

  • у випадку присутній реальний чи потенційний конфлікт інтересів;
  • конфлікт інтересів носить тимчасовий характер;
  • до прийняття рішення або вчинення відповідних дій можливо залучити інших працівників відповідного органу, підприємства, установи, організації.

Для застосування цього заходу потрібно, щоб були наявні всі три умови. Якщо якась умова відсутня – захід застосовувати не можна.

За матеріалами НАЗК

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
149

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27115

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50698

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34968

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24006

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді