З 20 липня діє порядок видачі є-лікарняних, затверджений МОЗ

Е-лікарняний вважають виданим з наступного дня після дати його закриття

З 20 липня діє порядок видачі є-лікарняних, затверджений МОЗ

Наказ МОЗ «Про затвердження Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності» від 17.06.2021 № 1234 опублікований в «Офіційному віснику України» від 20.07.2021 № 55 і почав діяти з цієї ж дати.

Як працювати з е-лікарняними

Е-лікарняний формують в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі медичного висновку (медичних висновків). Умова — пацієнт ідентифікований як застрахована особа в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Обов’язкові реквізити е-лікарняного як електронного документа:

  • єдиний реєстраційний номер листка непрацездатності;
  • спеціально призначений для таких цілей кваліфікований електронний підпис (електронна печатка);
  • відомості запису про тимчасову непрацездатність — про тимчасово непрацездатну особу, випадок тимчасової непрацездатності.

Дати відкриття та закриття е-лікарняного відповідають датам початку періоду дії та закінчення періоду дії медичного висновку.

На підставі даних медичних висновків, що складають один випадок тимчасової непрацездатності, формують е-лікарняні, які складають один страховий випадок. Кожен наступний створюють як продовження першого та додають наступний порядковий номер після знаку "-" до унікального номеру першого листка непрацездатності.

Е-лікарняні: ґайд для кадровика

Е-лікарняний вважають виданим з наступного дня після дати його закриття. Виняток — листок непрацездатності з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи» вважають виданим з дати його відкриття.

Період тимчасової непрацездатності у е-лікарняному може бути скорочений на підставі даних:

1) з електронної системи охорони здоров’я:

  • про новий медичний висновок в межах випадку тимчасової непрацездатності;
  • про медичний висновок з відміткою про новий випадок тимчасової непрацездатності в межах однієї категорії медичних висновків або медичного висновку за іншою категорією, в т. ч. у разі надходження таких медичних висновків в один день;

2) від централізованого банку даних з проблем інвалідності про встановлення МСЕК групи інвалідності (зміни групи інвалідності, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності). У такому випадку період дії е-лікарняного скорочують датою винесення відповідного рішення МСЕК.

Е-лікарняний, сформований на підставі медичного висновку, дата початку періоду дії якого відповідає або передує даті припинення трудових відносин (припинення підприємницької або іншої діяльності особи), продовжують до фактичного закінчення випадку тимчасової непрацездатності. Зміну статусу застрахованої особи у Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування не враховують.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
149

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27120

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50719

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34990

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24011

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді