Відпустка УБД для демобілізованого працівника — роз'яснення експерта

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Пояснення надала провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри Олена Петровська

Відпустка УБД для демобілізованого працівника — роз'яснення експертаПраво працівника на додаткову оплачувану відпустку окремим категоріям громадян та постраждалим учасникам Революції Гідності (далі — відпустка окремим категоріям громадян) не залежить від того, чи проходив він військову службу і, відповідно, чи отримав компенсацію за всі календарні дні невикористаної відпустки окремим категоріям громадян.

Чи має право на відпустку учаснику бойових дій демобілізований працівник, якщо він отримав за неї компенсацію при звільненні зі служби

Учасники бойових дій мають право на додаткову оплачувану відпустку окремим категоріям громадян (більше про законодавче обґрунтування читайте у консультації).

Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, які не використали щорічну основну або додаткові відпустки, виплачують грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічної основної відпустки, а також дні додаткової відпустки, зокрема військовослужбовцям-жінкам, які мають дітей. Підстава — пункт 14 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-XII.

Це спеціальна норма, яка стосується компенсації відпусток військовослужбовцям. Тому працівник, який повернувся на роботу після військової служби, має право скористатися відпусткою окремим категоріям громадян до кінця календарного року на підприємстві.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
57439

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
72272

Зразок заяви про перенесення відпустки

Наприкінці кожного року підприємства затверджують графік відпусток працівникам. Іноді у працівників виникає необхідність використати відпустку поза графіком. Щоб це реалізувати, зокрема, — працівник має написати заяву про перенесення відпустки на інший період.
30228

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

Працівники, залучені до робіт, що мають шкідливий вплив на їх здоров’я, потребують тривалішого відпочинку. У зв’язку з цим, стаття 76 КЗпП гарантує надання таким працівникам щорічних додаткових відпусток.
14744

Оформлення компенсації відпустки: зразок та наказ

За бажанням працівника частину щорічної відпустки можна замінити грошовою компенсацією. Скачайте зразки заяви та наказу про виплату грошової компенсації за частину щорічної відпустки за ДСТУ 4163:2020
17886

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді