Заборона дискримінації в трудових відносинах вагітних жінок: законопроект Мінекономіки

Заборона будь-якої дискримінації у сфері праці не охоплює вагітних та жінок, які народжують

Заборона дискримінації в трудових відносинах вагітних жінок: законопроект Мінекономіки

Мінекономіки пропонує для обговорення проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників» (далі — законопроект).

Інфостенд: Гарантії вагітним працівницям

Мета законопроекту — заборонити дискримінацію в трудових відносинах вагітних жінок та матерів-годувальниць, удосконалити правове регулювання роботи працівників, які мають дітей.

Прийняття законопроекту дозволить імплементувати ряд міжнародних трудових стандартів у сфері охорони материнства, зокрема — Конвенції МОП № 183, якою переглянуто Конвенцію МОП № 103.

Законопроект передбачає зміни у КЗпП:

  • заборона будь-якої дискримінація у сфері праці, зокрема пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від вагітності (стаття 2-1);
  • звільнення працівника з ініціативи роботодавця у випадку розірвання трудового договору з підстав, передбачених пунктами 1 (крім ліквідації підприємства, установи, організації), 2, 6, 11 частини першої статті 40 КЗпП не допускатимуть під час його тимчасової непрацездатності, а також у відпустці (частина 3 статті 40);
  • у разі розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця з вагітними жінками і жінками, які мають дітей віком до півтора року, у випадку ліквідації підприємства, установи, організації — виплачуватимуть вихідну допомогу у розмірі двох мінімальних заробітних плат (стаття 44);
  • заборону роботи в нічний час встановлюватимуть законодавством, колективним договором, угодою сторін (нова редакція статті 55);
  • заборону залучати до надурочних робіт встановлюватимуть законодавством, колективним договором, угодою сторін (нова редакція статті 63).

Глава ХІІ КЗпП матиме назву «Робота працівників із сімейними обов’язками» замість «Праця жінок».

Стаття 174 КЗпП визначатиме перелік робіт, на яких заборонятимуть застосовувати працю жінок, в т. ч. вагітних і жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року.

Статті 175 та 176, які обмежують працю жінок на роботах у нічний час та забороняють залучати вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до 3 років, до нічних, надурочних робіт, робіт у вихідні дні і направлення їх у відрядження — виключать з КЗпП.

Вагітних жінок і жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року, не залучатимуть до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні та не направлятимуть у відрядження.

Працівники, які мають дітей віком до трьох років або дітей з інвалідністю (крім осіб, визначених частиною 1 цієї статті), залучатимуть до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлятимуть у відрядження за їх згодою (нова редакція статті 177).

Вагітну жінку звільнятимуть від роботи на час рекомендованих лікарем медобстежень, що проводять у зв’язку з вагітністю, у робочий час. На цей період за вагітною жінкою зберігатимуть середній заробіток (нова стаття 178-1).

Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами обчислюватимуть сумарно — не менше 126 к. д. (140 к. д. — якщо народились двоє і більше дітей та якщо пологи ускладнені).

Частину відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що передує пологам, продовжуватимуть на кількість календарних днів, що дорівнює періоду між передбачуваною у медичному висновку та фактичною датою пологів. Післяпологову частину цієї відпустки не зменшуватимуть (нова редакція частини 2 статті 179).

Стаття 184 КЗпП визначатиме гарантії при прийнятті на роботу і заборону звільнення. Відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов’язаних з вагітністю або вигодовуванням дитини, заборонятимуть.

Заборонятимуть і розривати трудовий договір з ініціативи роботодавця з вагітними жінками і жінками, які мають дітей віком до півтора року, крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації.

Заборонятимуть розривати трудовий договір з ініціативи роботодавця з жінкою, чоловіком, які мають дітей віком до 3 років або дитину з інвалідністю віком до 14 років, з підстав, передбачених пунктами 1 (крім ліквідації підприємства, установи, організації), 2, 6, 11 частини першої статті 40 КЗпП.

Відповідних змін зазнають:

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Мінекономіки

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
153

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27152

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50827

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35033

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24055

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді