Перевірка одного підприємства може бути неодноразовою

Черговий красномовний кейс від Держпраці

Перевірка одного підприємства може бути неодноразовою

В поле зору інспекторів праці на початку липня поточного року потрапило ТОВ, яке за юридичною адресою знаходиться у Миколаєві, а за місцем діяльності – у різних населених пунктах Кіровоградщини.

Як проходять перевірки з праці

Під час перевірки у магазині працівниця-стажер відпускала м’ясну продукцію. Однак, допуск до роботи стажиста без укладення трудового договору і без оплати його праці є порушенням вимог статей 21,23, 24,26 КЗпП, якими не передбачено проходження стажування особою, яка бажає працевлаштуватися шляхом укладення трудового договору, для перевірки її кваліфікації та навиків роботи або отримання таких. В ході перевірки продавчиню оформили належним чином: було видано відповідний наказ та надано повідомлення в ДПС.

Оскільки товариство здійснює підприємницьку діяльність на 3 групі оподаткування, тому йому було винесено попередження щодо недопущення подібного порушення.

Чи має право Держпраці перевіряти філію підприємства

На початку серпня за іншим місцем діяльності цього товариства у Знам’янці під час перевірки виявлено ще одну неоформлену продавчиню. Ії, знову ж таки, було офіційно працевлаштовано під час заходу контролю.

Оскільки порушення скоєно повторно (протягом 2 років), товариство отримало попередження про фінансову відповідальність згідно з ч. 2 ст. 265 кЗпП у розмірі 180 тисяч гривень відносно 1 неоформленого працівника.

Накладання штрафів за порушення у сфері праці

Через тиждень після перевірки у Знам’янці під час відвідування ще одного магазину цього ж товариства у Кропивницькому інспектори праці виявили за роботою неоформлену працівницю, яка «підміняла» продавчиню. Крім того, фахівці Управління здійснили виїзд в магазини зазначеної мережі в інших районах обласного центру і виявили ще 4 нелегальних працівників. У базі даних, отриманій за запитом до ПФ, вони не значаться.

За неоформлення трудових відносин відносно 6 осіб підприємство може сплатити штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення за кожного працівника, щодо якого скоєне порушення (абз. 3 ч. 2 ст.265 КЗпП) – 1 мільйон 80 тисяч гривень.

За матеріалами Управління Держпраці в Кіровоградській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
153

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27152

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50827

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35033

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24055

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді