Чи можна з прибиральниками укласти цивільно-правові договори: судова практика

Якщо посада передбачена штатним розписом підприємства, а результат виконання роботи за договором нематеріальний, суд визнає такі відносини трудовими, а укладені ЦПД — неправомірними

Чи можна з прибиральниками укласти цивільно-правові договори: судова практика

У справі, яку досліджував ВС, працівники підтвердили під час перевірки:

  • що прибирали чітко оговорену та визначену територію підприємства;
  • отримували оговорену плату;
  • послуги здійснювали самостійно поблизу місця проживання;
  • організовували свою діяльність в час та спосіб, визначений ними самостійно;
  • внутрішній трудовий розпорядок на них не поширювався;
  • не бажали вступати в трудові відносини з підприємством;
  • зміст укладених ЦПД відповідає дійсним намірам сторін.
Чи можна укласти цивільно-правовий договір із прибиральником та фельдшером із передрейсових оглядів

Верховний суд ухвалою від 15.06.2021 у справі № 1840/3227/18 (провадження № К/9901/26087/19) визнав, що всі ЦПД мають ознаки трудового договору, оскільки:

  • предметом вказаних угод є забезпечення трудової функції в діяльності підприємства за посадами «двірник» та «прибиральник», тобто, сам процес праці, а не її кінцевий результат чи визначений обсяг робіт, які виконавець повинен передати замовнику. Вказане свідчить про систематичне виконання працівниками робіт, що є метою трудового договору.
  • знаряддя праці працівники отримували на підприємстві;
  • оплату праці виконавці отримували щомісячно. Тобто, оплата мала систематичний характер, як це передбачено трудовим договором.

ВС при розгляді справи про оформлення працівників за цивільно-правовим договором замість трудового договору враховував концепцію прихованого працевлаштування (deemed employment).

Дана концепція викладена в Рекомендаціях про трудове правовідношення № 198 Міжнародної організації праці (МОП). Пункті 13 Рекомендацій містить конкретні ознаки визначення трудових правовідносин, в т. ч. «підпорядкованість» та «залежність».

«Підпорядкованість» проявляється, якщо:

  • роботу виконують за вказівками та під контролем;
  • працівник інтегрований в організаційну структуру підприємства;
  • роботу виконують виключно або переважним чином в інтересах іншої особи;
  • працівник виконує роботу особисто;
  • роботу виконують за графіком або на робочому місці, яке вказане або погоджене стороною;
  • робота має характерну тривалість/продовжуваність;
  • робота вимагає особистої присутності працівника;
  • робота передбачає, що інструменти, матеріали та механізми надасть сторона-замовник.

Суд дослідив роботи за угодами і дійшов висновку, що сукупність зазначених обставини свідчить про наявність саме трудових відносин. Отже, перш, ніж укладати з виконавцем ЦПД, перевірте, чи не містить текст договору ознак прихованого працевлаштування.

Щоби правомірно укласти договір з прибиральником, скористайтеся консультацією Трудовий договір чи договір підряду: як зробити вибір, щоби не наразитися на штраф.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
162

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27172

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50889

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35079

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24093

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді