Викривачі корупції: оновлення інформації від НАЗК та розмір винагороди

Роз'яснення щодо правового статусу оновили

Викривачі корупції: оновлення інформації від НАЗК та розмір винагородиНаціональне агентство з питань запобігання корупції повідомило про оновлення пояснювальних положень щодо правового статусу викривачів корупції.

Антикорупційні обмеження в трудових відносинах

Зокрема, у НАЗК пояснили, що тепер наявне чітке порівняння роботи інституту викривання у міжнародній та у національній практиці. Відомство також структурувало інформацію про способи, які дозволяють повідомляти про корупційні правопорушення. Оновлене роз’яснення містить також інформацію щодо правових підстав для набуття статусу викривача та про гарантії захисту для таких осіб.

Як пояснили в антикорупційному Нацагентстві, тепер ключові питання, які можуть виникнути у будь-якої зі сторін (і викривачів, і уповноважених на їх захист), було систематизовано.

Наприклад, окремо визначено права викривачів у адміністративних та у кримінальних справах.

У НАЗК зауважили, що інститут викриття в Україні наразі формується. Формування такої культури тут називали важливим елементом для забезпечення нульової толерантності до корупції у суспільстві.

Крім того, викривачі корупційних порушень мають право на винагороду. Це можливо, якщо громадяни активно сприяють розкриттю злочину, або ж якщо йдеться про суми, що більш ніж у п'ять тисяч разів перевищують прожитковий мінімум. У такому разі викривачі мають право на 10% від грошового розміру предмета корупційного правопорушення або завданого державі збитку.

За матеріалами Національного агентства з питань запобігання корупції

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7349

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді