У вас є працівники з інвалідністю? Пам'ятайте про обов'язки перед ними

Роботодавці мають стежити за умовами праці

У вас є працівники з інвалідністю? Пам'ятайте про обов'язки перед нимиОбов'язком роботодавця, у якого працюють особи з інвалідністю, є створення для них таких умов праці, що відповідали б індивідуальним програмам реабілітації таких працівників. Такі програми для кожної особи встановлює медико-соціальна експертна комісія.

Працівник з інвалідністю: прийняття, робота, звільнення

Якщо ж роботодавець не буде враховувати рекомендації МСЕК, це може негативно позначитися на здоров'ї працівників та погіршити їхній стан. За це керівництво підприємства може понести відповідальність.

Прикметно, що законодавство не передбачає скорочення тривалості робочого часу для осіб з інвалідністю (хоча такий пункт часто наводиться в рекомендаціях МСЕК). В такому разі працівники з інвалідністю можуть звернутися з заявою про встановлення неповного робочого дня або тижня, і роботодавець зобов’язаний вдовольнити це прохання. При цьому оплата праці відбуватиметься пропорційно до відпрацьованого часу або до виробітку.

Водночас осіб з інвалідністю можна залучати до надурочних робіт і робіт у нічний час — але лише якщо це не суперечить рекомендаціям МСЕК та сам працівник надав на це згоду.

Крім того, може знадобитися проведення навчання, перекваліфікації та працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до медичних рекомендацій.

За матеріалами Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25454

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
44104

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33161

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22085

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56740

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді