Кабмін осучаснив процедуру розроблення, введення в дію та перегляду профстандартів

Профстандарти розроблятимуть й на нові професії, які відсутні в Класифікаторі професій

Кабмін осучаснив процедуру розроблення, введення в дію та перегляду профстандартів

Кабмін затвердив зміни до постанови КМУ від 31.05.2017 № 373 «Про затвердження Порядку розроблення та затвердження професійних стандартів» постановою КМУ від 11.10.2021 № 1063.

Професійні стандарти в кадровій роботі

Оновлений порядок називатиметься Порядок розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів (далі — Порядок) та встановлюватиме загальні вимоги до процедури розроблення, громадського обговорення, затвердження, введення в дію та перегляду профстандартів.

Проекти профстандартів зможуть розробляти роботодавці, їх організації та об’єднання, органи державної влади, наукові установи, галузеві ради, громадські об’єднання, інші зацікавлені суб’єкти.

Порядок визначає етапи розроблення та затвердження профстандартів:

  • прийняття рішення про розроблення проекту профстандарту, подання та реєстрація заявки на його розроблення;
  • формування робочої групи;
  • підготовка проекту профстандарту;
  • проведення громадського обговорення проекту профстандарту;
  • проведення перевірки щодо дотримання вимог цього Порядку під час підготовки проекту професійного стандарту і відповідності зазначеного проекту Методиці;
  • затвердження профстандарту.

За новим Порядком перевірку проекту профстандарту крім спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні проводитиме ще один суб’єкт перевірки — Національне агентство кваліфікацій (далі — Агентство).

Перелік затверджених професійних стандартів

Агентство опрацьовуватиме та реєструватиме заявки протягом 7 робочих днів. Після реєстрації заявки протягом 3 робочих днів інформуватиме:

  • розробника;
  • Мінекономіки;
  • Мінцифри;
  • Держпраці;
  • Спільний представницький орган сторони роботодавців на національному рівні;
  • Спільний представницький орган представницьких всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

Мінекономіки:

  • затверджуватиме профстандарт у строк, що не перевищує 1 місяць;
  • передаватиме його Агентству для реєстрації протягом 5 робочих днів після затвердження.

Профстандарт вважатимуть введеним у дію з моменту, коли його внесли до Реєстру.

Як працювати з Класифікатором професій

Якщо профстандарт затверджуватимуть за професією, яка відсутня в Класифікаторі професій, Мінекономіки вноситиме назву професії (професійну назву роботи) до Класифікатора професій протягом 3 місяців.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами КМУКМУ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
8743

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9497

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
12964

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1432

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді