За працівниками, які пішли служити за контрактом, зберігатимуть тільки посаду, — проект Закону

Роботодавцям призовників компенсуватимуть виплату середнього заробітку з держбюджету

За працівниками, які пішли служити за контрактом, зберігатимуть тільки посаду, — проект Закону

Група народних депутатів зареєструвала у ВР проект Закону України «Про внесення зміни до статті 119 Кодексу законів про працю України щодо справедливого врегулювання питання виплати середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу» від 12.10.2021 № 6170 (далі — законопроект № 6170).

Як документувати призов працівника на строкову військову службу

У пояснювальній записці автори законопроекту зауважують, що працівники, які уклали контракти на військову службу з власної ініціативи, отримують дохід з двох джерел – грошове забезпечення на службі та середній заробіток за рахунок коштів роботодавця. Ці норми викликають негативне ставлення до подібної практики у багатьох підприємств та фізичних осіб, тому доходи громадян, які уклали контракти на службу добровільно, потребують справедливого врегулювання. Є багато прикладів, коли працівники укладають контракти про проходження служби на територіях, які не належать до зони ООС. Також непоодинокі випадки, коли працівники укладають контракти про проходження військової служби, щоби уникнути відповідальності за порушення трудової дисципліни. Крім цього, обов’язок виплачувати середній заробіток працівникам, призваним на військову службу, в т. ч. прийнятим на військову службу за контрактом, це значний фінансовий тягар для підприємств, установ, організацій, фермерських та сільськогосподарських підприємств, а також ФОП.

Законопроект № 6170 передбачає зміни у частині третій статті 119 КЗпП. Середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців зберігатимуть за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. Цей середній заробіток роботодавцям компенсуватимуть з Держбюджету.

За працівниками, прийнятими на військову службу за контрактом, у т. ч. тими, хто уклав новий контракт, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігатимуть тільки місце роботи та посаду.

Якщо ВР підтримає законопроект № 6170, він почне діяти вже з 1 січня 2022 року.

Нагадаємо, що у 2014 та 2015 роках роботодавцям вже компенсували за рахунок коштів держбюджету середній заробіток працівників, яких призвали та прийняли на військову службу в особливий період. Останні 5 років роботодавці зберігають заробіток працівників-військовослужбовців за рахунок власних коштів.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами ВР


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
169

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27259

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51236

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35175

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24169

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді