Пенсіонери на роботі: чому треба комунікувати з ПФУ?

Неповідомлення Пенсінйого Фонду впливає на розмір пенсії

Пенсіонери на роботі: чому треба комунікувати з ПФУ?Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (ст. 16) покладає на застрахованих осіб — пенсіонерів — обов'язок повідомляти органам Пенсійного фонду про обставини, що спричиняють зміну їхнього статусу (зокрема, у разі працевлаштування чи звільнення з роботи), протягом десяти днів з моменту виникнення таких обставин.

Що робити кадровику, коли працівник досяг пенсійного віку

Формально з цією нормою ознайомлюють кожну особу під час підписання заяви про призначення пенсії («Пам'ятка пенсіонера»).

При цьому на такі факти, як сплата або несплата страхових внесків у системі персоніфікованого обліку, Пенсійний фонд не зважає. Тобто фіксація факту працевлаштування або звільнення пенсіонерів відбувається винятково після подання відповідної заяви та документів (наприклад, копія наказу про прийняття/звільнення з роботи, копія трудової книжки із записом про працевлаштування/звільнення або копію цивільно-правового договору).

Пенсіонери на роботі: чому треба комунікувати з ПФУ? Більше про пенсійну реформу

Повідомлення необхідно здійснювати, адже статус пенсіонера впливає на доплати, надбавки чи підвищення (передбачені лише для пенсіонерів, що не працюють).

Так, пенсіонери, що продовжують працювати, не отримують:

  • надбавку на непрацездатних членів сім'ї;
  • пенсія за вислугу років (якщо пенсіонер працює за тією ж спеціальністю, яка дає право на призначення такої пенсії);
  • пенсія по втраті годувальника, яка призначається на період здійснення догляду за дітьми померлого годувальника до восьмирічного віку.

Також пенсіонерам, які продовжують роботу, не проводять перерахунок пенсії у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму.

Неповідомлення ПФУ про влаштування на роботу може призвести до переплати пенсії. Якщо цей факт виявлять, кошти доведеться повернути. Це відбувається або добровільно, або на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи через суд.

За матеріалами Федерації професійних спілок України

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Призначення пенсії в умовах воєнного стану

Призначення пенсії є формою соціального захисту для забезпечення гідного рівня життя людям, які вийшли за межі трудової діяльності. Умови сьогодення внесли суттєві зміни до процедури призначення пенсії у воєнний стан. Ці зміни спрямовані на спрощення процесу та забезпечення своєчасної виплати пенсій для громадян.
91

Чи буде пенсія, якщо немає стажу?

Українців передпенсійного віку часто цікавить запитання: якщо немає стажу, яка буде пенсія? З якого саме віку можна почати отримувати пенсію, якщо немає стажу, що робити, коли не вистачає страхового стажу, чи мають право на призначення пенсії підприємці, які досягнули пенсійного віку, - відповіді на ці запитання знайдете у статті
55997

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
116831

Пенсійна реформа: які зміни плануються

Незважаючи на усі виклики, певне зростання пенсійних виплат все ж відбудеться. Також буде запроваджено декілька пенсійних новацій та обговорення запровадження накопичувальної пенсії
76272

Пенсія за віком у 2020 році

Для виходу на пенсію у 2020 році після досягнення відповідного віку потрібно мати страховий стаж не менше 27 років. З кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростатиме і у 2028 році досягне 35 років
5555

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді