Оновлено Порядок атестації лікарів

Лікарям первинної медичної допомоги у 2022 році нарахують 50 балів безперервного професійного розвитку, якщо більше 80% осіб, з якими вони уклали декларацію, отримали повний курс вакцинації від COVID-19

Оновлено Порядок атестації лікарів

Частку балів професійного розвитку за дистанційною формою навчання не обмежуватимуть обов’язковим щорічним мінімумом балів на час дії карантину, встановленого КМУ.

Як оформити відсутність працівника через вакцинацію

Лікарям, які надають первинну медичну допомогу, у 2022 році нарахують 50 балів безперервного професійного розвитку, якщо станом на 31 грудня 2021 року більше 80% осіб, з якими лікарі уклали декларацію, отримають повний курс вакцинації від COVID-19. Бали безперервного професійного розвитку зараховуватимуть на підставі довідки керівника закладу охорони здоров’я, де працює лікар.

Як діяти керівнику, якщо лікар відмовився атестуватися

Відповідні зміни до наказу МОЗ «Деякі питання безперервного професійного розвитку лікарів» від 22.02.2019 № 446 викладені в наказі МОЗ від 18.08.2021 № 1753 (далі — Наказ № 1753).

Цим же наказом МОЗ виклало у новій редакції Порядок проведення атестації лікарів (далі — Порядок).

Порядок визначає механізм проведення атестації лікарів з метою перевірки рівня теоретичних та практичних навичок, здобутих лікарем під час здійснення ним безперервного професійного розвитку.

Мета атестації — покращити професійну діяльність лікаря та підвищити якість медичної допомоги населенню.

Атестацію лікарів відновили з 30 березня

Основні завдання атестації лікарів — оцінка виконання лікарями вимог щодо підвищення їх кваліфікації та проходження безперервного професійного розвитку відповідно до постанови КМУ «Про затвердження Положення про систему безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я» від 28.03.2018 № 302.

Види атестації лікарів:

  • атестація на присвоєння кваліфікаційної категорії;
  • атестація на підтвердження кваліфікаційної категорії.

Атестацію лікарів на присвоєння або підтвердження кваліфікаційної категорії проводять за Переліком лікарських посад у закладах охорони здоров’я.

Наказом № 1753 оновили й номенклатуру лікарських спеціальностей.

Чи зобов’язаний заклад охорони здоров’я оплачувати підвищення кваліфікації медичних працівників

Наказ МОЗ «Про порядок направлення на стажування лікарів і їх наступного допуску до лікарської діяльності» від 17.03.1993 № 48 втратив чинність.

Наказ МОЗ № 1753 зареєстрований в Мін’юсті 13 жовтня 2021 за № 1338/36960 та почне діяти з дня, коли його офіційно опублікують.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
169

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27259

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51236

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35175

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24169

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді