Поясніть працівникам, що робити, якщо е-лікарняний не створено або не прийшло SMS про його створення

З червня роботодавці передали до ФСС е-лікарняні на суму 641 млн грн

ТОП-4 відповідей на питання про е-лікарняний

З початку впровадження е-лікарняних було створено вже майже 3 мільйони медичних висновків.

За жовтень роботодавці передали до ФСС на оплату 253 тисячі електронних лікарняних, а починаючи з червня, Фонд прийняв на фінансування 360 тисяч електронних листків непрацездатності на суму 641,4 мільйона гривень.

Відповідаємо на поширені запитання щодо е-лікарняних.

1. Якщо не прийшло SMS про створення е-лікарняного

Створення е-лікарняних відбувається автоматично для тих пацієнтів, які ідентифікавані як застраховані особи. Про це надходить повідомлення на вказаний контактний номер телефону, однак SMS може не прийти – це ще не свідчить про те, що лікарняний не створено. Авторизуйтесь на сайті ПФ за допомогою ЕЦП або BankId і перевірте, чи створено е-лікарняний. Також там ви зможете оновити контакти і надати дозвіл надсилати вам повідомлення.

Які статуси має е-лікарняний

2. Якщо е-лікарняний не створено

Найчастіше помилки при створенні е-лікарняних пов’язані з ідентифікаційними даними. Інформація щодо пацієнта завантажується з реєстру пацієнтів у медичний висновок автоматично і співпадає з даними, які зазначені у декларації із сімейним лікарем. Якщо ідентифікаційні дані пацієнта, зазначені у декларації, не співпадають із даними у реєстрі застрахованих осіб – е-лікарняний не буде створено. Часто такі помилки пов’язані із застарілою інформацію, яка не була вчасно оновлена, тому уважно перевірте всі дані та внесіть корективи – е-лікарняний буде створено після усунення неточностей.

Завчасно перевіряйте правильність внесення інформації і оперативно повідомляйте лікаря і роботодавця про всі зміни.

Е-лікарняний може не бути сформовано через відсутність інформації про трудові відносини або її недостовірність – у такому випадку роботодавець має подати відповідний податковий звіт, його уточнення або повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Як оплачувати е-лікарняний у зв’язку з карантином

3. Як з’ясувати, коли оплатять е-лікарняний

Це можна зробити онлайн. Інформація про стан фінансування лікарняних і декретних допомог щоденно оновлюється у телеграм-каналі. Перші п’ять днів страхового випадку оплатить роботодавець, а решту аж до одужання фінансує ФСС (за винятком допомог по вагітності та пологах і по догляду за хворими дітьми – вони оплачуються за кошти ФСС з першого дня).

Щоб дізнатись дату фінансування, потрібно знати, коли саме роботодавець подав заяву-розрахунок за е-лікарняним. Не втрачайте зв’язок і цікавтесь станом оформлення заяви. Уточнити дату можна також у відділенні Фонду: для цього у кожному обласному управлінні створено окремі гарячі лінії.

Як працювати з е-лікарняним на порталі ПФУ

4. Коли е-лікарняний стане готовим до оплати

Починати призначення працівнику матеріального забезпечення і оформлення заяви-розрахунку можна з дати видачі е-лікарняного. Датою видачі для електронних листків непрацездатності вважається восьмий день після дати закриття, яка зазначена в документі. Для е-лікарняних по вагітності та пологах – восьмий день після дати відкриття.

За матеріалами ФСС

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Алгоритм роботи з е-лікарняними на порталі ПФУ

Електронний лікарняний — це формат лікарняного листа, який оформлюється виключно в електронному вигляді та передається безпосередньо до Пенсійного фонду України. Як роздрукувати електронний лікарняний? Як перевірити електронний лікарняний? Усе стосовно е-лікарняних — у статті.
12303

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7387

Електронні лікарняні

На сьогодні в Україні порядок оформлення лікарняного передбачає заповнення електронної форми у Реєстрі медичних висновків. Що таке е-лікарняний, як оплачується лікарняний? Які терміни виплати лікарняних встановлює закон? Яким чином оформити листок непрацездатності по догляду за дитиною? Що робити якщо зіпсований листок непрацездатності? Коли соцстрах виплачує лікарняні та який передбачено термін виплати лікарняних за рахунок соцстраху? Відповіді та зразок заповнення листка непрацездатності ви знайдете у статті
483454

Лікарняний сумісника: оплата та нарахування

Протягом року зазнали змін умови нарахування та оплати лікарняних сумісникам. Рекомендації експертів допоможуть уникнути помилок при оплаті тимчасової непрацездатності сумісників.
48811

Лікарняний по догляду за дитиною: умови надання й оплата

Хто може піти на лікарняний по догляду за дитиною? Як оплачується лікарняний по догляду за дитиною? Чи можливий лікарняний по догляду за дитиною в період відпустки? Чи надається лікарняний по догляду за дитиною батьку? Подробиці та нюанси як отримати лікарняний на дитину — у статті
80729

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді