Учні-практиканти: чи повідомляти про них податкову?

Дізнайтеся, як оформлюють та оплачують практику

image57

Оформлюємо практику студентів на підприємстві
Виробнича практика студентів професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ) оформлюється на підставі договору між навчальним закладом та підприємством.

Роботи, які виконують учні з ПТНЗ, мають відповідати план та програма навчання. Проте ця праця, як і інша, оплачується роботодавцем. Підприємство платить за фактично виконану роботу згідно з укладеними договорами про навчально-виробничу практику. Оплата при цьому відбувається на розрахунковий рахунок закладу освіти. Вже тут, у професійно-освітніх навчальних закладів, кошти розподіляють: 

  • 50 % — видають учням;
  • 50 % — використовує навчальний заклад.

У Держпраці пояснили, що, з огляду на особливості роботи та оплати, відносини роботодавця з учнями-практикантами, які під час практики, не є трудовими. Відповідно, з ними не укладають трудові договори і так само непотрібно подавати повідомлення до територіальних органів ДПС про прийняття на виробничу практику.

За матеріалами Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Характеристика студента за результатами практики

Практика студентів є частиною процесу підготовки спеціалістів у закладах вищої освіти. Після її закінчення організація — база практики зобов’язана дати характеристику на кожного студента-практиканта, в якій оцінити якість підготовленого ним звіту.
138101

Проходження практики на підприємстві: які документи слід оформити

Невід’ємною частиною навчального процесу у вишах є проходження виробничої практики на підприємстві. Бази практики (підприємства, що приймають практикантів) мають забезпечити належні умови для проходження практики на підприємстві та оформити усі необхідні документи. Обов’язок з оформлення частково покладається на плечі кадровику. Що та як слід оформити, розказуємо у статті.
18835

Проходження практики на підприємстві: види, умови та звітування

У вищих навчальних закладах (далі — виші або ВНЗ) обов’язковою умовою є проведення для студентів практики. Оскільки для підготовки висококваліфікованих спеціалістів недостатньо надати їм у процесі навчання лише теоретичні знання. Потрібно також, щоб вони отримали і практичні навички, необхідні для їх майбутньої професії.
32636

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді