Перелік документів, які сумісник повинен надати роботодавцю після виходу з лікарняного

Якщо працівник не має основного місця роботи — е-лікарняний не сформується

Які документи надає роботодавцю сумісник після хвороби: роз’яснює ФСС

ФСС нагадує, що інформацію по листках непрацездатності працівника відображають в електронних кабінетах усіх страхувальників, з якими працівник перебував у трудових відносинах на момент настання страхового випадку, зокрема і в електронному кабінеті роботодавця сумісника.
Дати відкриття та закриття листка непрацездатності відповідають датам початку періоду дії та закінчення періоду дії медичного висновку, на підставі якого сформований цей е-лікарняний. Листок непрацездатності вважають виданим через сім днів після дати, коли закрили листок непрацездатності (п. 3 Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234).

Як працювати з е-лікарняними

Якщо в електронних кабінетах страхувальників е-лікарняний не відображається, працівник має можливість підтвердити факт своєї тимчасової непрацездатності витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності, виданим територіальними органами ПФУ в паперовій формі для кожного роботодавця окремо.

Якщо е-лікарняний сформувався в електронному кабінеті роботодавця сумісника, копію листка непрацездатності, засвідчену підписом керівника і печаткою (за наявності), за основним місцем роботи він не подає.
Однак, сумісник надає роботодавцю довідку про середню зарплату за основним місцем роботи (п. 30 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266).

Як оплатити електронний лікарняний сумісника

Таке роз’яснення ФСС надав у листі від 12.10.2021 № 03/О-878з-1047.

Провідний експерт Експертус: Кадри Ольга Догадіна зауважує, що працівник, який працює на кількох роботах за сумісництвом, додатково надає довідки про середню зарплату за місцями роботи за сумісництвом.

Розмір допомоги з тимчасової непрацездатності залежить від страхового стажу працівника. Допоки в Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутні відомості про трудову діяльність працівників, дані трудової книжки використовують для врахування відомостей про трудову діяльність за період до 10.06.2021 (п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 № 1217-IX).

Експерт радить попросити працівника, якщо його трудову книжку зберігають на основному місці роботи, надати довідку з основного місця роботи про страховий стаж для оплати лікарняного. При цьому достатньо, щоби в довідці роботодавець зазначив, що страховий стаж працівника становить:

  • до 3 років;
  • від 3 до 5 років,
  • від 5 до 8 років;
  • більше 8 років.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46107

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33698

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді