Щодо відсторонення від роботи працівників, які нещодавно перехворіли на COVID-19

Дивіться, що напишуть в довідці № 028-1/о «Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2»

Чи відстороняти від роботи тих, хто нещодавно перехворів на COVID-19

МОЗ роз’яснило, як застосовуватимуть перелік медичних протипоказань та застережень до вакцинації проти COVID-19.

Протипоказання до вакцинації встановлюватиме сімейний або лікуючий лікар. Він й надаватиме відповідний висновок про тимчасове чи постійне протипоказання до вакцинації проти COVID-19.

Як відсторонити від роботи невакцинованого працівника

Абсолютні протипоказання можуть бути:

  • постійними — мають постійний пожиттєвий характер.
  • тимчасовими — мають тимчасовий характер та зникають з часом.

Єдине абсолютне постійне протипоказання до щеплення конкретною вакциною — анафілактична реакція на першу дозу цієї вакцини. У такому випадку МОЗ рекомендує щепитися від COVID-19 іншою вакциною.

До тимчасових абсолютних протипоказань відносять, зокрема:

  • Гострі захворювання з підвищенням температури вище 38,0 °C. Вакцинацію можна проводити після одужання та за відсутності ознак гострої хвороби. Довідку видаватимуть на термін до 2 тижнів від початку захворювання.
  • Введення вакцин проти інших інфекційних хвороб. Вакцинацію від COVID-19 проводитимуть через 14 днів після введення вакцини проти інших інфекційних хвороб. Термін дії довідки складатиме 14 днів.
  • COVID-19 в анамнезі. Вакцинацію відтерміновуватимуть на 3 місяці від часу перебігу COVID-19 або раніше. Але не раніше ніж через 28 днів від першого дня появи симптомів або лабораторно підтвердженого діагнозу COVID-19 методом ПЛР/визначення антигену вірусу SARS-CoV-2. Якщо людина захворіла на ковід після отримання першої дози антиковідної вакцини, другу дозу вводитимуть відповідно до затверджених схем вакцинації конкретних вакцин, але не раніше ніж через 28 днів від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19. Термін дії такої довідки — до трьох місяців.

Нагадаємо, що з 8 листопада 2021 року керівники закладів, вказаних у Переліку професій та працівників організацій, які підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19, затвердженого наказом МОЗ від 04.10.2021 № 2153 (далі — Наказ № 2153), мають відсторонити від роботи без збереження зарплати працівників, які не вакцинувалися проти COVID-19 (п. 41-6 Постанови КМУ від 09.12.2020 № 1236 ). Виняток — працівники, які мають абсолютні протипоказання відповідно до Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ від 16.09.2011 № 595 та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти COVID-19.

Перелік форм первинної облікової документації та інструкції щодо їх заповнення, що використовують у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування, затверджений наказом МОЗ від 14.02.2012 № 110 (далі — наказ № 110). Станом на 04 листопада 2021 року він не містить спеціально визначеної довідки про протипоказання до вакцинації. МОЗ планує внести зміну до пункту 1 наказу № 110 та додати форму № 028-1/о «Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2» та Інструкцію щодо її заповнення до переліку форм первинної облікової документації.

Довідка матиме 7 пунктів:

  • прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) пацієнта;
  • його дату народження;
  • прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) лікаря, що видав довідку;
  • анамнестичні дані та / або діагноз, які визначають протипоказання до вакцинації проти COVID-19;
  • висновок про наявність у пацієнта протипоказань до вакцинації проти COVID-19, їх вид (абсолютні протипоказання або застереження) та тривалість (постійні чи тимчасові) відповідно до Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ від 19.09.2011 № 595;
  • рекомендації лікаря про можливість вакцинації після повторного заключення профільного лікаря, наприклад, через визначений термін часу;
  • термін дії форми № 028-1/о: постійно або термін її дії.

Отже, працівників, які перехворіли на COVID-19 у найближчі три місяці, від роботи не відсторонюватимуть. COVID-19 в анамнезі відноситься до тимчасових абсолютних протипоказань, через які вакцинацію відтерміновуватимуть до 3 місяців. Працівник зможе надати роботодавцю висновок лікаря про наявність протипоказань до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 за формою № 028-1/о.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
171

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27259

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51247

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35178

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24173

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді